Реклама / Ads
4| 2409 |24.07.2023 НОВИНИ

Министър Цоков: Възстановяваме експертния съвет по религия към МОН

.
МИНИСТЪР ЦОКОВ: ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ ЕКСПЕРТНИЯ СЪВЕТ ПО РЕЛИГИЯ КЪМ МОН Източник: МОН
Възстановява се дейността на Експертния съвет по религия към Министерството на образованието и науката.

Това стана ясно по време на среща между министър Галин Цоков и ловчанския митрополит Гавриил, информира пресцентъра на МОН.

 

В разговора участие взеха и главният секретар на Св. Синод епископ Герасим, ректорът на Софийската семинария епископ Пахомий, деканите на православните факултети на университетите в София и Велико Търново – доц. Ивайло Найденов и проф. Магдалена Легкоступ, автори на учебници по религия, учители, родители и др. 

 

Съвещателният орган към министъра на образованието и науката по въпросите на религията не е провеждал заседания от повече от 3 години.

 

„Това е важен механизъм да обсъждаме всички оперативни въпроси и ще положим усилия още септември да проведем негово заседание“, подчерта проф. Цоков. Той представи подготвяните промени в областта на училищното и предучилищното образование.

 

„Основен приоритет е промяна на учебното съдържание така че то да формира умения и компетентности в учениците. Заедно с това обаче е ключово да създадем ценностна оценка и да формираме морални устои в децата и младите хора“, каза още той.

 

Според него часовете по религия имат важно значение и е добре добрият опит, създаден по места, да бъде проучван и прилаган.

 

Представителите на Светия Синод представиха свършеното в областта на образованието и опитът в съвместната им дейност с Община Ловеч. Те представиха и работата по разработването на учебници, които да се използват при избираемите часове в училище.

 

Те се ангажираха и да представят предложенията им за по-широко навлизане на религията в образователната система на вниманието на Народното събрание.

 

Религиите в българската образователна система се изучават в избираеми учебни часове и във факултативни учебни часове по утвърдени учебни програми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2506 |24.07.2023 Министър Динкова: Мисля, че темата с искането за оставки се изтърка . 3| 2492 |24.07.2023 Министър Славов: С предложените от ПП-ДБ промени на Конституцията балансът на силите се запазва . 0| 2569 |23.07.2023 Министър Шалапатова: Част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата . 17| 3010 |23.07.2023 ”Министърът на туризма обяви война на туризма”: Браншът поиска главата на Зарица Динкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads