Реклама / Ads
0| 2829 |17.08.2022 НОВИНИ

Мироопазващата мисия на НАТО в Косово е готова за намеса, ако има опасност стабилността да бъде нарушена

.
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР) са готови да се намесят, ако стабилността между Сърбия и Косово е изложена на риск, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след разговори със сръбския президент Александър Вучич по повод неотдавнашното напрежение между Белград и Прищина, съобщиха сръбските и световни медии.
 

„НАТО продължава да следи отблизо ситуацията на терен. Нашата мироопазваща мисия остава фокусирана върху мандата си и ако стабилността е застрашена, КейФОР са готови да се намесят и да предприемат всички необходими мерки за гарантиране на сигурността и свободата на движение“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел.

 

Той подчерта, че макар „ситуацията на място да се е подобрила, отговорността на всички страни – особено на официални лица от Белград и Прищина – е да предотвратят нова ескалация“. Столтенберг призова страните да проявят сдържаност, допълва Ройтерс.

 

„Имаме значителна военна мисия в Косово от близо 4000 войници и това помага да се предотврати напрежението, ескалацията и всякакви конфликти“, каза Столтенберг в отговор на въпрос на Блумбърг дали КейФОР ще са готови да се намесят в случай на ескалация на напрежението в Косово.

 

При съвместното обръщение след срещата Вучич благодари на генералния секретар на НАТО за желанието да изслуша позицията на Сърбия и добави, че са обсъдили всичко, което се случва в Косово.

 

За Сърбия мирът и стабилността са от решаващо значение, а ролята на КейФОР и НАТО в Косово е важна и затова вярвам, че винаги ще можем да разчитаме на разбирането и желанието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Алианса и КейФОР мирът и стабилността в Косово и Метохия да бъдат запазени, изтъкна Вучич, цитиран от Танюг.

 

По-късо днес Йенс Столтенберг ще разговаря и с Курти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2761 |16.08.2022 Швеция - готова да изпълни исканията на Турция по пътя към НАТО . 0| 2856 |15.08.2022 Външно публикува Протокола от първото заседание на междуведомствената комисия за македонския въпрос . 0| 3177 |15.08.2022 Историческата комисия: Самуил е владетел на българско царство . 0| 3488 |14.08.2022 Легендата Джина Лолобриджида на 95 г. ще се кандидатира за сенатор в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads