Реклама / Ads
0| 2639 |01.09.2022 НОВИНИ

Мисията на МААЕ пристигна в АЕЦ „Запорожие“ /обновена/

.
Източник: EPA/БГНЕС
Мисията на Международната агенция за атомна енергия пристигна в Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна, предадоха световните агенции, позовавайки се на свои журналисти на място.
 

Екипът, оглавяван лично от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, дойде с голям конвой. На място има сериозно присъствие на руски войници, разказа репортер на Ройтерс. Пристигането на мисията се забави заради съобщения за сражения около най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е контролирана от Русия от март.

 

Мисията за наблюдение на МААЕ в подложената на обстрел АЕЦ „Запорожие“ може да се окаже „по-кратка от предвиденото“, предаде Ройтерс, позовавайки се на украински източник, запознат със ситуацията и пожелал да остане анонимен.

 

Екипът на агенцията за ядрена безопасност на ООН ще разследва условията, свързани със сигурността на централата, наложили изключването на един от реакторите, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на украинския ядрен оператор. „Енергоатом“ каза по-рано днес, че руски обстрел с миномети е довел до изключване на един от реакторите от система за аварийна защита. Компанията добави, че обстрелът от страна на руските войски подчертава риска, на който са изложени инспекторите от МААЕ, които ще оценяват безопасността на централата.

 

„Има повишено ниво на военна активност, включително тази сутрин, до съвсем скоро“, каза Гроси и добави, че, след като е бил осведомен за ситуацията от украинските въоръжени сили, е решил да продължи въпреки рисковете. „Но, след като преценихме предимствата и недостатъците и след като стигнахме толкова далеч, няма да спираме“, добави Гроси. Говорител на МААЕ по-късно каза, че мисията е била забавена на контролираната от Украйна страна на фронта в продължение на около три часа и добави, че Гроси „лично е преговарял с украинските военни власти, за да може тя да продължи“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3234 |31.08.2022 14-членният екип на МААЕ ще опита утре да стигне до АЕЦ ”Запорожие” . 0| 2764 |31.08.2022 Радев пристигна на официално посещение в Обединените арабски емирства . 0| 2694 |30.08.2022 Екип на МААЕ пристигна в Украйна, пътува към АЕЦ „Запорожие“ . 0| 3297 |27.08.2022 Мед. сестрата, пристигнала първа на катастрофата в Бургас: За 30 години не съм виждала подобна гледка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads