Реклама / Ads
0| 3119 |04.07.2022 НОВИНИ

Надежда Нейнски: Скандалът с руските дипломати няма да отшуми, това не е гръмване на пушка

.
Надежда Нейнски Източник: стопкадър, БНТ
Скандалът с руските дипломати не може да отшуми, защото това не е гръмване на пушка, не е нещо случайно. Ситуацията е изключително трудна, защото всички варианти, които са на масата, крият огромни рискове за България.
 

Това заяви по БНТ Надежда Нейнски, бивш външен министър и посланик в Турция по повод изгонването на 70 руски дипломати и технически персонал от България.

 

„Изборите крият голям риск и разбирам онези, които се притесняват дали времето ще бъде достатъчно, за да бъде добре разяснено на хората“, уточни тя и припомни: „БСП е партньор в коалицията, който до този момент по три ключови въпроса взимат различно решение“. Според нея съставянето на ново правителство в сегашния парламент също е трудно решение. Затова Нейнски е притеснена по какъв начин ще протекат преговорите за кабинет.

 

„Разколебаване не може да има по простата причина, че става въпрос за българската национална сигурност. Това, което ме смути е, че все още има хора, за които интересите на Русия стоят над тези на България. Руската хибридна пропаганда е стегнала много дълбоко у нас. Направеното от правителството на „Продължаваме Промяната“ беше закъснял, но много важен ход – отвоюване на суверенитет с ясна червена линия, която няма да бъде прекрачвана“, коментира още тя.

 

„Важно е тази позиция да бъде удържана. Не трябва да бъде еднократен акт и да се допускат компромиси под форма на политики, обслужващи Русия“, призова Нейнски.

 

Според нея днес е настъпило „време разделно“ – всички партии трябва да се определят по този въпрос, за да бъде България независима и уважавана от своите партньори страна.

 

Надежда Нейнски добави, че след като има руски дипломати, които са извършвали противоречаща дейност, те имат своите помагачи в България.

 

„Много зависи как ще се развие процесът за в бъдеще, защото актът за изгонването на руските дипломати е само първата крачка, но оттам нататък трябва да бъде разбрано кои са хората, с които са си партнирали“, настоя тя.

 

Надежда Нейнски определи затварянето на руското посолство като акт на Москва.

 

„Ако българо-руските интереси почиват на този тон, не смятам, че те са приятелски отношения. Актът с изгонването на руските дипломати, които са извършвали неправомерна дейност, е само първата крачка. Трябва да се разбере с кои са си партнирали в България“, обясни тя.

 

Според нея оттук нататък не трябва да има място за компромиси и България трябва да бъде наясно с това, за да не изпадне в „сивата зона“ на Европейския съюз.

 

По думите й участието на БСП в едно ново правителство може да го завлече в „сивата зона“ заради позицията на партията спрямо Русия и доставките на оръжие за Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6574 |01.07.2022 Надежда Нейнски: Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо? . 0| 3853 |30.06.2022 Надежда Нейнски: За докладите на ДАНС са знаели всички, включително и Нинова . 0| 3689 |26.06.2022 Надежда Нейнски: България защити националния си интерес. Целта на "фоновия шум" беше да не се вдигне ветото . 0| 3252 |23.06.2022 Надежда Нейнски: Свалянето на правителството отваря спирала на нестабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads