Реклама / Ads
8| 2952 |03.05.2023 НОВИНИ

В напоителна пресконференция ГЕРБ обясниха, че проблемът им с ПП-ДБ не е на инат

.
В напоителна пресконференция от ГЕРБ обясниха, че проблемът им с представения от ПП-ДБ състав на правителство не е на инат, а става въпрос за “остро противоречие” между бюджета и предлаганите политики.
 

Малко преди пресконференцията Бойко Борисов направи коментар, от който стана ясно, че основният проблем на партията е, че ПП-ДБ не са съгласни в проектокабинета да има представители на ГЕРБ. После почти всички представители на партията излязоха, за да замажат положението и да обяснят, че причината не е тази и не става дума за политическо его и инат. 

 

"Може да си съставите грешния извод, че процесът е приключил поради липсата на отстъпчивост, ината за избор на екип - имам предвид представеният състав на проектокабинет. Това не е съвсем вярно. Работата е свършена до средата. Има цели сфери, където забележките и предложенията на нашите екипи в голяма степен са приети - спорт, земеделие, култура, външни работи, отбрана. Затова отправям благодарност към всички, положили усилия да се свърши тази работа, включително и на ПП-ДБ. Голяма част от предложенията, постъпили към нас, обаче, не са съвсем професионални. Имаше много неща под формата на булети в екселска таблица, заклинания, шепоти. Имаме пропуски в цели сектори - еврофинансиране, грижа за децата, туризъм. Най-големият проблем е свързан с вътрешната кохерентност - острото противоречие на сектора "Бюджет и финанси" с всички останали сектори. Дори при консервативни изчисления, за 18 месеца дефицитът в тази програма е поне 7-8 млрд", каза на брифинг Томислав Дончев.

 

По-рано днес Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще започнат разговори с останалите политически сили и увери, че това не означава коалиция. На брифинга на партията, даден по-късно, Томислав Дончев уточни, че в предстоящите разговори формацията ще представи само своя вариант на управленска програма. Те ще започнат в четвъртък. След като мине първият етап от разговори, ще има и лидерски срещи.

 

Според Теменужка Петкова в програмата няма “остойностяване на предлаганите политики”.

 

“Липсват и мерки срещу инфлацията, както и план за присъединяване към ОИСР. Тоест, ние отново в края на изпълнението на тази програма няма да знаем каква е сметката от това. Ако трябва да обобщим с едно изречение каква е политиката на ПП-ДБ в областта на финанси и бюджета - това е, че тя не дава отговори и решения, а напротив - предизвиква още въпроси и показва, че посоката която залагат, е неточната посока", заяви Петкова.

 

От ГЕРБ са категорични, че яснота липсва и по отношение на съдебната реформа и намеренията за промени в КПКОНПИ. 

 

“Изоставени са предложенията за увеличаване на правомощията на разследващите полицаи. Няма визия за цялостно реформиране на Наказателния кодекс. По отношение на съдебната реформа имат добри намерения, но не знаят как да ги реализират”, заяви Рая Назарян от ГЕРБ.

 

“Незаконни” били предложенията в енергетиката и поставят сектора у нас на карта. 

 

“Затваряме въглищните централи по целесъобразност, което противоречи на законите. Описали са, че ще помогнем за Западните Балкани да затворят и техните ТЕЦ-ове. Не дай си, Боже, да се случи това, целите Балкани ще останат без ток. Но много по-притеснително е детайлната декапитализация на българската енергетика. Има план да съберат парите на всички дружества, след което "Булгартрансгаз" и ЕСО да бъдат изкарани от БЕХ. Това ще поздволи те да бъдат приватизирани. Това би означавало и че кредиторите ще си поискат парите обратно - това са 2,4 млрд. лв. или още 1,5% дефицит, така че българската енергетика в момента е поставена на карта", заяви Жечо Станков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2775 |03.05.2023 ГЕРБ имали кандидат за кмет, но не казват кой. Изборите били далеч . 7| 4057 |03.05.2023 Асен Василев: Направихме всичко, което ГЕРБ поискаха от нас. Време е да вземат решение . 8| 3098 |03.05.2023 Николай Денков: Няма да преговаряме с ГЕРБ-СДС за министри и заместник-министри . 6| 2831 |03.05.2023 Милен Матеев: Няма да допуснем участие на ГЕРБ в кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads