Реклама / Ads
8| 4733 |10.11.2023 НОВИНИ

Народните представители отхвърлиха ветото на Радев върху Закона за енергетиката

.
Източник: БГНЕС
Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката. Промените в закона предвиждат излизане на битовите потребители на свободния пазар на ток от 2026 година.
 

Преди гласуването в зала имаше и дебат, в който взе участие предимно опозицията, а към края на дебата председателят на енергийна комисия към НС Делян Добрев отправи апел към колегите си да подкрепят законопроекта, за да "получим второто плащане по ПВУ", а в последващите шест месеца да преработят закона, за да поправят всички неясноти и проблеми в него.

 

Драгомир Стойнев от БСП отбеляза, че това е шансът им да променят решението си като подкрепят ветото на президента. Той посочи, че няма яснота откъде ще има компенсации за енергийно бедните, но и освен това, че в закона няма регламентиран орган, който да ръководи целия процес.

 

"С тези промени не се гарантират правата на най-уязвимите битови потребители. Това е поредната реформа, която ще заблуди ЕК и българите, че се прави нещо добро за живота на българските граждани", каза още той.

 

Павела Митова от ИТН изрази мнение, че е крайно време българският "политически елит да спре да гледа на сектор "Енергетика" като на "дойна крава за държавната хазна". По думите й за подобни реформи са необходими повече от шест месеца, но и освен това подробен анализ. "Измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители", категорична бе тя и призова колегите си да постъпят държавнически и отговорно. "Не унищожавайте българската енергетика лекомислено", допълни тя, цитирана от БГНЕС.
 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС от своя страна коментира, че аргументите на държавния глава са сериозни. "Прав е президентът, че много от въпросите са останали неизяснени", коментира той и уточни, че тези притеснения са били изразени както от опозицията, така и от ГЕРБ-СДС. "Ако не приемем този законопроект няма да получим второто плащане по ПВУ. Има несъвършенства в този закон, наясно сме всички. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме да приемем този законопроект, за да не спъваме работата по ПВУ, а в следващите шест месеца да изчистим всичко в този законопроект - тук в НС с експертите да решим въпросите и проблемите по този законопроект", призова той.
 

Основната промяна в Закона предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик. Поради тази причина крайните снабдители, сред които са електроразпределителните предприятия, които доставят енергия на битовите потребители, ще получават компенсации, ако електроенергията, която закупуват, е над определен праг, който ще се определя от Министерския съвет.
 

Средствата ще идват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) с правителствено решение, в което ще се посочва над каква сума те ще получават тези компенсации. Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 г.
 
 
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4149 |10.11.2023 Шолц: Трябва да харчим повече за отбрана . 3| 20557 |10.11.2023 Близки, приятели и колеги изпратиха в последния му път културния антрополог проф. Ивайло Дичев . 1| 4170 |10.11.2023 Турция е обсъдила с Блинкън увеличаването на броя на камионите с хуманитарни помощи за Газа . 1| 4702 |10.11.2023 С пълно единодушие НС реши: Отпада карантината и изолацията за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads