Реклама / Ads
17| 4692 |20.05.2021 НОВИНИ

Нашият автор Ивета Чернева с шанс за място в Съвета на ООН по правата на човека

.
Чернева е единственият кандидат на движението Black Lives Matter сред шестте финалисти
Ивета Чернева, международен анализатор и активист, автор на Фрог нюз, е сред шестте финалисти за член на Работната група на ООН за правата на хората от африкански произход. Чернева е в листата, обявена от ООН. Специалните процедури на ООН са част от Съвета на ООН по правата на човека.
 

Ако бъде избрана, Ивета Чернева ще стане първата българка в историята, която заема мандат на Специалните процедури на ООН.


„Като привърженик на движението Black Lives Matter, се радвам да обявя кандидатурата си за Работната група на ООН. Фокусът тази година трябва да бъде върху САЩ и правата на чернокожите, и особено върху американската полиция и съдебна система, където все още има много проблеми“, каза Ивета Чернева.


През юни тази година, Специалният Комисар на ООН се очаква да представи доклад за ситуацията на правата на чернокожите в САЩ пред Съвета на ООН по правата на човека, точно една година след като смъртта на Джордж Флойд запали движението Black Lives Matter из целия свят.


„Животите на чернокожите все още са от значение. Това е съобщението, което искам да отправя към ООН тази година. Не трябва да оставяме набраната скорост да замре“, добави Чернева.


Основните въпроси, които тя ще постави са свързани с нуждата за повече расово разнообразие във ФБР и американската полиция, както и реформа в неравноправието при прилагане на правните стандарти спрямо прогресивните движения и активисти. Това са теми, които Чернева защитава и излага в прогресивните леви медии в САЩ през последната година.


През 2020, Ивета също беше финалист в челната петица за Специален комисар на ООН за свободата на словото.


Гласуването на ново-постъпилите експерти членове на Специални процедури на ООН ще се състои през юли тази година на 47-мата сесия на Съвета на ООН по права на човека в Женева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 8186 |06.05.2021 Бимбалов: Борисов е нашият пингвин - пристава на този олигарх, който му донесе по-голямо златно кюлче . 5| 3605 |16.04.2021 Ивета Чернева за Фрог: Властите са загърбили тотално неправилното паркиране . 27| 22056 |26.03.2021 Международният анализатор Ивета Чернева подложена на психоатаки и сплашване, с ”работна среща” в ДАНС . 6| 3459 |16.03.2021 Икономист за пандемията: Авторитарният режим завършва с повече жертви вместо повече справедливост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads