Четвъртък, 19 Октомври 2017, 12:08
Frognews
1| 5517 |04.08.2016

Национализацията на „Авионамс” опроверга прокуратурата

.
Държавата придоби обратно бившия „Терем – Георги Бенковски” – сега „Авионамс” за 29 млн.лева. С тази сума би трябвало да се погасят част от кредитите на предишния собственик – „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД, отпуснати от КТБ и да се попълни масата на несъстоятелността.
До тук добре, въпреки че с този свой акт държавата директно ощети кредиторите на КТБ, тъй като цената на завода е далеч, далеч над тези 29 млн.лева, като се има предвид сключените договори, които ще бъдат изпълнявани и очакваната печалба от тях.

 

Основното обаче, което се показа с тази сделка е, че КТБ не е пирамида, както всички отговорни институции пеят в хор последните две години. Най-вече прокуратурата. Както медии от кюпа на т.н. „сериозни” като „Труд”, „Стандарт” и „24 часа”. С последните си действия държавните институции сами опровергаха тези свои твърдения. Дали го разбраха?

 

Ето фактите:

 

1. Кредитите, които „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД е получило от КТБ АД, са в размер на около 85 млн.лева. Зад тези кредити стоят основните активи на дружеството, а именно контролен пакет от акциите на „АВИОНАМС” АД (бившия „Терем – Георги Бенковски”) и „ДУНАРИТ” АД.

 

2. Към датата на затваряне на банката стойността на двата завода покриват размера на ползваните кредити от основният им акционер.

 

3. Какво обаче се случва през октомври 2014 г. – четири месеца след затваряне на банката?

 

В поръчковите доклади на три одиторски фирми - „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД се посочва, че активите на КТБ АД трябва да се обезценят с 4,2 млрд.лева, в т.ч. и кредитите на „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД.

 

В конкретния случай процентът, с който те обезценяват кредитите на „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД, е 91 %. Или с други думи, техният извод е, че от ползваните 85 млн. лв могат да се върнат в банката едва 8 млн.лева. Останалата част от 77 млн. лв е част от т.н. от тях „кражба”.

 

Платените от държавата 29 млн.лева по обратното придобиване на „АВИОНАС” АД и все още непродадения „ДУНАРИТ” АД, опровергават изцяло изводите от скъпо платените доклади на трите одиторски фирми, които на практика могат да послужат за... тоалетна хартия.

 

4. През 2015 г. депутатите чрез парламентарната комисията за КТБ послушно потвърждават, без въобще да мислят, изводите от горните три доклада, а именно че от разрешените кредити на „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД ще се съберат едва 8 млн.лева.

 

5. През 2016 г. на принципа „copy–paste” американските или британските колеги от Аликс Партнерс със своя „умопомрачителен” доклад, пълен с нелепици и лъжи, очаквано потвърждават, че вероятността от връщането на кредитите на  „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД е нищожна.

 

Какво следва:

 

След горната меко казано „нелогична” и ощетяваща кредиторите на банката операция на държавата, дълговете на „ХЕДЖ ИНВЕСТМЪНТ БЪЛГАРИЯ” АД към КТБ АД би трябвало да се редуцират с платените 29 млн.лева или да намалеят до 56 млн.лева. Срещу тези дългове стои другият актив, а именно „ДУНАРИТ” АД.

 

За всички е ясно, че придобиването на „ДУНАРИТ” АД е едно от приоритетните цели на олигарха от ДПС Делян Пеевски. Ще позволи ли държавата поредното ограбване на активи от „кухата” КТБ АД, предстои да видим. Досегашната практика е Пеевски да бъде обслужван надлежно от държавните институции...

 

Остава да се надяваме на по-добри времена, когато ще излезе на бял свят истинското ограбване на КТБ АД през последните две години. То и сега може да се проследи в публичните регистри – търговски регистър, имотен регистър и т.н., но явно липсва воля и кураж от компетентните органи – НАП, Прокуратура, ФГВБ, БНБ и т.н. Някой ден, когато начело на Специализираната прокуратура няма да е магистратът Гешев, а главен прокурор ще е човек на закона, това със сигурност ще се случи. Ще има обвиняеми и истински организирана престъпна група. Видни и известни хора ще я населяват. И ще отговарят за тежки престъпления не само срещу КТБ, а срещу държавата и нейните граждани.

 

Преди това обаче, през септември т.г. ще станем свидетели на поредната ликвидационна „оценка” на банката, която няма да се различава от гореизброените. Тази последна „оценка” ще узакони финалното разграбване на останалите активи на „пирамидата” КТБ АД. Но и това ще бъде използвано за бъдещите обвинителни актове към членовете на мафиотския кръг #Кой. Няма да има спасение – те го знаят и затова бързат да заграбят и унищожат всичко. Следите обаче остават.

 

Фрог нюз

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Гърция въвежда прогресивен данък за имотите-за големите жилища ще се плаща повече 0| 196 |19.10.2017 . Пак избраха Чолаков за шеф на ВАС 0| 309 |19.10.2017 . След Дания и Полша удари ”Газпром” и неговия ”Северен поток-2” 1| 510 |19.10.2017 . Омбудсманът спечели битката срещу частните съдебни изпълнители 0| 436 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах