Реклама / Ads
14| 6960 |16.12.2021 НОВИНИ

Няма лабаво! Байдън удължи с година указа за санкции по ”Магнитски”

.
Джо Байдън
С една година е удължен указа за санкции по закона ”Магнитски”. Това се казва в становище на амирекинския президент Джо Байдън, публикувано от Белия дом. Американският лидер ”удължи с една година извънредното положение, предвидено в Изпълнителна заповед 13818 във връзка със сериозни нарушения на правата на човека и корупция”.
 

"Широко разпространеното и сериозно естество на нарушенията на правата на човека и корупцията, чийто източник, изцяло или отчасти, се намира извън Съединените щати, продължават да представляват необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати", посочва Байдън.


Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед на 20 декември 2017 г., а след това я удължи и наложи финансови санкции и визови ограничения на редица лица, включително на сина на тогавашния главен прокурор на Русия Юрий Чайка Артьом, на най-голямата дъщеря на бившия президент на Узбекистан Гулнара Каримова и на бившия ръководител на украинските специални сили "Беркут" Сергей Кусюк.


Съгласно Глобалния закон "Магнитски" президентът може да налага санкции срещу всеки чуждестранен гражданин, който е "отговорен за извънсъдебни убийства, изтезания или други груби нарушения на международно признатите права на човека". Освен това на санкции подлежат и длъжностни лица, които "участват в незаконни дейности", предаде БГНЕС.


"Законът за върховенството на закона и отчетността на Сергей Магнитски беше приет в САЩ през 2012 г. Той предвижда използването на едностранни санкции срещу руски служители, които според Вашингтон са виновни за нарушения на правата на човека у дома. През 2016 г. САЩ приеха Глобалния акт за правата на човека "Магнитски", който предвижда възможност за разширяване на обхвата на закона "Магнитски" и за други държави, а не само за Русия.

В България имената на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона "Магнитски" те са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми. Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да извършват бизнес там. Също така са запорирани сметките им в американски финансови институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5865 |16.12.2021 Министър Асена Сербезова: Правителството няма да отмени зеления сертификат за администрацията . 7| 3657 |16.12.2021 Христо Петров: Не вярвам на тази прокуратура. Няма да участвам в играта ѝ . 5| 3618 |16.12.2021 Министър Сандов: Възможно да нямаме достъп до ресурсите по фонда за справедлив преход . 30| 6577 |16.12.2021 Цонев: Нямаме отношение нито към Гешев, нито към Цацаров, но не подкрепяме реформа „Стани, да седна“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads