Реклама / Ads
7| 4873 |24.09.2013 НОВИНИ

Нямало консенсус за увеличаване на минималната заплата

.
Министърът на финансите Петър Чобанов Източник: Булфото
С предложенията на правителството за промени в данъчните закони се правят важни стъпки, за да имаме по-ниска административна тежест и да се облекчи бизнесът, заяви след редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на финансите Петър Чобанов.
 
Той допълни, че с промените в ДОПК и законите за ДДС, за корпоративното подоходно облагане, за данъците върху доходите на физическите лица, за местните данъци и такси, за акцизите и данъчните складове и за счетоводството се цели укрепване и заздравяване на данъчната система и борба със сивата икономика. „Разглеждаме следващата година като момент, когато ще се видят възможностите на данъчната ни система по отношение на събираемостта", коментира финансовият министър.

На днешното заседание представителите на работодателите и на синдикатите изразиха различни становища по предлаганите промени, поради което обсъждането на законопроектите ще продължи.

Министър Чобанов уточни в отговор на журналистически въпрос, че темата за минималната работна заплата не е обсъждана и няма консенсус да бъде увеличена втори път в рамките на тази година, но предстои да бъде разгледана преди приемане на следващия бюджет.

Не предвиждаме тази година данъкът върху лихвите по депозитите да отпадне, каза още финансовият министър. Чобанов обясни, че от действието на този данък се разчита на средства от порядъка на 90 млн. лв. „Целта е тези средства да се използват и догодина, например за допълнителни средства за образование. Средносрочно стои въпросът дали този данък да не отпадне. Към момента са консумирани по-голяма част от негативите от въвеждането му и ще видим прилагането му и събираемостта по него”, обясни финансовият министър.

Той заяви още, че към момента от министерството нямат готовност за законодателни предложения по отношение на такса смет. „Това е част от една по-голяма дискусия, която в края на тази и в началото на следващата година ще водим и с НСОРБ”, уточни министърът.

По отношение на преференцията за отпускане на кредит за жилище за млади семейства Чобанов заяви, че към момента от министерството са по-скоро за отмяната й. „Не смятаме, че тя функционираше функционално. Но като цяло сме отворени да обмислим подобряването и може би разширяването й по посока на чуждестранни лица. Има вероятност да остане тази преференция и да бъде разширена”, отбеляза финансовият министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5278 |22.09.2013 Орешарски съгласен с Първанов, нямало дългосрочна визия . 34| 5149 |11.09.2013 Йовчев разясни що е то полицейщина, у нас такава нямало . 13| 6074 |27.08.2013 Нямало чистка в спортното министерство . 63| 5284 |11.07.2013 Цветлин Йовчев: Президентът да потърси национален консенсус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads