Реклама / Ads
1| 3908 |27.10.2023 НОВИНИ

В. ”Ню Йорк Таймс”: Нетаняху е отказал да подпише окончателния план на армията за сухопътна операция в Газа

.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху Източник: БГНЕС
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е отказал да подпише окончателния план на армията за сухопътна операция в ивицата Газа, с което е ядосал високопоставени офицери, пише в. ”Ню Йорк таймс”, като се позовава на свои източници, пожелали анонимност.
 

Източниците твърдят, че отказът на премиера се дължи отчасти на обстоятелството, че той иска единодушно одобрение от страна на военния кабинет, сформиран след атаката на Хамас на 7 октомври.

 

Според запознати с темата Нетаняху не се решава да действа еднолично заради понижението на рейтинга му и се страхува, че ако операцията претърпи провал, обвиненията ще бъдат адресирани към него.

 

"Поставихме си две цели в тази война: да елиминираме Хамас, като унищожим военните сили и властовите възможности на групировката, и да направим всичко възможно, за да върнем заложниците у дома", заяви Нетаняху в сряда. "Подготвяме се за сухопътно настъпление. Няма да навлизам в подробности как или кога, нито да оповестявам общите съображения, които вземаме предвид", каза още той.

 

По всичко личи, че тази двойственост отразява разногласията в кабинета му по въпроса дали да се даде зелена светлина за пълномащабна инвазия в палестинския анклав. Това може да въвлече сухопътните сили в продължителни градски битки срещу хиляди бойци от Хамас, укриващи се в мрежа от дълбоки тунели, дълги стотици километри. 

 

Някои министри обмислят по-малко амбициозен план, предвиждащ още няколко ограничени сухопътни акции в ивицата Газа, всяко едно от които да бъде насочено към малки зони от анклава. 

 

Сред военното ръководство има опасения, че целите на Израел ще бъдат размити, ако Нетаняху следва обещанието си от сряда едновременно да се опита да освободи всички заложници и да унищожи Хамас. Първата цел изисква преговори и постигане на съгласие с лидерите на палестинската групировка, а втората – унищожението й. Трудно е да се постигне подобен баланс, са казали двама високопоставени представители на израелската армия, пожелали анонимност. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5513 |26.10.2023 Нетаняху: Всички от Хамас са обречени - над земята, под земята, в Газа и извън Газа . 2| 3866 |23.10.2023 Мицотакис към Нетаняху: Гърция подкрепя правото на самоотбрана на Израел в рамките на международното право . 6| 3925 |23.10.2023 Ню Йорк Таймс: САЩ поискаха от Израел да отложи сухопътната операция в Газа до освобождаването на заложниците . 9| 4383 |21.10.2023 Мохамед Халаф: Нетаняху е извън контрол. Упражнява политика на изгорената земя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads