Реклама / Ads
6| 3925 |23.10.2023 НОВИНИ

Ню Йорк Таймс: САЩ поискаха от Израел да отложи сухопътната операция в Газа до освобождаването на заложниците

.
Операцията се отлага
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е поискала от Израел да отложи началото на сухопътната операция в ивицата Газа, за да спечели време за преговори за заложниците и доставката на хуманитарна помощ, съобщава вестник The New York Times, позовавайки се на свои източници.
 

Изданието отбелязва, че освобождаването на две американки от Хамас е принудило САЩ по-спешно да търсят отлагане на началото на сухопътната операция в ивицата Газа. Източник на изданието, запознат с хода на преговорите, отбеляза, че Хамас изрично е предупредил, че началото на операцията ще направи освобождаването на заложниците много по-малко вероятно.


По-рано NYT писа , че американски и други западни служители смятат, че по време на преговорите Хамас може да освободи жените и децата, които държат за заложници. Високопоставен израелски военен на свой ред каза, че групата може да освободи около 50 заложници с двойно гражданство.


Въпреки това, отбелязва изданието, Съединените щати се опитват да спечелят време не само за преговори за заложници и доставки на хуманитарна помощ, но и да засилят защитата на американските институции в Близкия изток в случай на атаки, на които могат да бъдат подложени след започва сухопътна операция в ивицата Газа.


В същото време американски служители се опасяват, че забавянето на офанзивата може да породи твърдения, че Съединените щати контролират Израел.


Общо, според израелските военни, бойците на Хамас, които нападнаха Израел на 7 октомври, държат като заложници най-малко 212 души. Според руските власти най-малко двама руснаци са държани заложници в ивицата Газа.


Базите в Близкия изток, които включват американски войски, бяха многократно атакувани от началото на войната на Израел с Хамас. Така на 19 октомври авиобазата Айн ал-Асад в Ирак беше атакувана от дронове. На 22 октомври същата база беше подложена на ракетен обстрел.


По-рано Bloomberg и The Wall Street Journal писаха , че САЩ призовават Израел да отложи наземната операция в ивицата Газа за преговори за заложниците. Тогава беше съобщено, че Израел се е противопоставил на забавянето, но под натиска на САЩ се е съгласил да изчака.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3953 |23.10.2023 Петков: Отмяна на дерогацията за “Лукойл” сега ще стресира пазара . 17| 4299 |23.10.2023 Премиерът Денков даде различен срок за плащане на данъка от "Лукойл" от ГЕРБ и ДПС . 13| 4674 |23.10.2023 FactCheck: Манипулирана снимка представя украински войници като нацисти . 5| 3958 |23.10.2023 Синдикатите в „Лукойл-Нефтохим” се събраха на извънредно заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads