Реклама / Ads
2| 3262 |23.02.2023 НОВИНИ

”Ню Йорк таймс”: Войната в Украйна съживява оръжейни заводи в България

.
Представители на посолството на САЩ мълчаливо присъстваха на откриването през януари на нова производствена линия в Костенец. Церемонията бе пред предприятието, ниска запусната сграда в покрайнините на града. С новите работни места, които създава, заводът може да се превърне в един от най-големите работодатели в Костенец. ”Това е голяма сделка за града”, каза зам.-кметът Маргарита Минчева.”
 

Това се разказва в обширна публикация на "Ню Йорк таймс" под заглавие "Български заводи и секретни специални групи: Как Западът търси съветско оръжие". В нея се описва възраждащият ефект на войната в Украйна върху подобни предприятия в Централна и Югоизточна Европа.


"България далеч не е единствената страна, която тихомълком помага на Украйна. Люксембург снабдява украинската армия с оръжие, произведено в Чехия. Брокери с пари от САЩ обикалят в търсене на снаряди по фабрики в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния. Великобритания създаде специална група за въоръжаване на Украйна, показва


В статията се посочва, че според правителствени оценки от октомври прогнозният износ на въоръжение от България е надхвърлил миналата година 3 млрд. долара - пет пъти повече от продажбите през 2019 г.


В нея има препратка към конкретното предприятие и церемонията, цитирана по-горе - Участък 104 на ТЕРЕМ-Цар Самуил в Костенец.


На откриването присъстват министърът на отбраната Димитър Стоянов, изпълнителният директор на ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ Кръстю Кръстев и управителят на ТЕРЕМ-Цар Самуил Иван Стоянов.


"Компанията е произвеждала подобни продукти в периода 1984-1988 г., които впоследствие са били отменени. Новото производство се осъществява по метода на вкарване на взривното вещество в тялото на гранатата с прилагане на високоефективни технологии. Новият 122 мм фугасен снаряд е боеприпасът за артилерийски системи гаубици 2С1 и Д-30.", се казва в съобщението.


"Ню Йорк таймс" разказва и за това как "се подобрява състоянието на Сопот след инвазията", благодарение на заетостта във ВМЗ. "Един петък, неотдавна, глух тътен от експлозии ратръси стъклата на прозорците - това вероятно са тестове на прясно направени боеприпаси, каза кметът на града."


Деян Дойнов обяснява, че "вероятно няма нито едно семейство в града, чиито членове да не са работили или не работят в завода. На практика нямаме безработица - само тези, които не искат да работят, са безработни."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3044 |23.02.2023 Гутериш: Годишнината от войната в Украйна е мрачен етап за международната общност . 3| 3472 |23.02.2023 Първан Симеонов: Година след избухването на войната има реален риск от ескалация на конфликта . 8| 3481 |22.02.2023 Иво Христов: Президентът е последната институционална преграда пред въвличането на България във войната . 11| 3379 |22.02.2023 Радев от срещата на Б9: Загрижен не само да бъде спряна войната, но и за спечелването на мира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads