Реклама / Ads
4| 4825 |26.01.2022 НОВИНИ

В. ”Нова Макдония”: В Българската политика са сменени гримът и прическите, но няма промяна на нищо съществено

.
Димитър Ковачевски и Кирил Петков Източник: БГНЕС
„В българската политика може и да е променен „макиажът”, гримът и прическите на дамите, отговарящи за външните работи, начинът на говорене на Петков да е по-мек от този на Бойко, но при тях не е сменено нищо съществено, нищо решаващо, пише още Колемишевски от в. ”Нова Македония”.
 

Македонските медии днес усърдно коментират съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София и срещите на делегацията начело с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.


Под заглавие „Ковачевски и Петков са доволни от междуправителственото заседание и плановете на работните групи" опозиционният вестник „Нова Македония" представя целите и задачите на българо-македонските работни групи. Изданието отбелязва, че сред приоритетите на работната група за телекомуникации е намаляването на цената на роумнига между двете страни. По думите на Ковачевски освен Коридор номер 8, най-голям инфраструктурен проект остава свързването на двете страни със самолетната връзка София-Скопие, както и улесняването на пътния транспорт, пише вестникът.


Опитът на новите правителства и премиери Ковачевски и Петков с по-различен подход да постигнат по-голям ефект буди надежда, но въпросът е дали ще донесе истинско решение, коментира Колемишевски в „Нова Македония", цитиран от БТА. Той подчертава, че сега в така очертаващите се разговори няма определена дата и срокове за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.


И други македонските медии коментират съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония в София и срещите на делегацията начело с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.


Близкият до ВМРО-ДПМНЕ вестник „Република" обобщава резултатите от вчерашното междуправителствено заседание под заглавие „Ковачевски: Кирил и аз искаме екселски таблици, срокове и резултати" и цитира думите на премиера на Северна Македония, че заседанието е успех, тъй като само седмица след „нашата първа среща с българския премиер Кирил Петков се договорихме да работим по теми, които ще подобрят икономиката, инфраструктурата, иновациите, образованието, културата, всичко, което означава по-добра комуникация между хората”.



Изданието посочва, че по отношение на искането на София македонците с българско самосъзнание да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония, Ковачевски е изтъкнал, че в конституцията на страната са включени и други етнически общности и че е нормално гражданите, които се самоопределят по друг начин да искат да влязат в основния закон, но и че това е процес, който минава през няколко фази и институции.


Вестник „Курир" извежда в заглавие по тази тема „Българите ще станат държавотворен народ: Ковачевски обяви конституционни промени" и предава думите на премиера на Северна Македония от вчерашния брифинг в София след приключването на междуправителственото заседание, че конституционните промени са процес, който Северна Македония като държава трябва да осъществи по пътя си към ЕС, тъй като основният закон ще трябва да се адаптира, а понеже страната е мултиетническа, общностите имат право да поискат да бъдат част от конституцията, за което са необходими две трети от гласовете в парламента.


Във връзка с този коментара на Ковачевски македонските издания цитират заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски, който заяви в предаване на телевизия Алфа ТВ: „Ако България иска българите да влязат в нашата конституция, защо тогава македонците да не влязат в българската конституция?". Мисайловски подчерта също така, че в преговорите между България и Северна Македония трябва да има реципрочност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2856 |20.01.2022 Българската 2021 в думи: Изчегъртване, чекмедже, преценям и антиваксъри . 10| 3035 |11.01.2022 Политолог за РСМ: Българската позиция се втвърдява, не отговаря на нашия национален интерес. . 0| 4011 |11.01.2022 Проф. Ангел Димитров: В българската позиция за РСМ няма нищо балканско . 4| 7014 |10.01.2022 Проф. Маринов: Никой няма намерение да търгува с българската история

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads