Реклама / Ads
0| 2495 |29.07.2022 НОВИНИ

Последен работен ден на 47-ото Народно събрание

.
Източник: БГНЕС
Очаква се днес да бъде последният работен ден на 47-ото Народно събрание. От 1 август депутатите излизат във ваканция. Този състав на парламента започна работа на 3 декември 2021 г. Оттогава до днес проведе точно 98 заседания. Това е първото Народно събрание, което си отива след успешен вот на недоверие срещу правителството. Той беше гласуван на 22 юни по искане на ГЕРБ. Оттогава кабинетът на Кирил Петков работи в оставка.

Ето какво ги чака депутатите в последния им работен ден, ако изобщо осигурят нужния кворум.

 

Предварително гласуваният дневен ред  предвижда първо четене на промените в закона за обществените поръчки.

 

В дневната програма се очаква извънредно да бъдат включени поправките в закона за здравето, с която се забранява продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет.

 

За днес е предвиден и редовен парламентарен контрол.

 

Депутатите се очаква да заседават за последно в рамките на 47-ото Народно събрание, тъй като съгласно парламентарния правилник от 1 август - понеделник, са в лятна ваканция, освен ако не решат удължаване на работата на парламента.

 

С оглед на върнатия трети и последен мандат за съставяне на правителство обаче се очаква и указът на президента за разпускане на парламента.

 

Днес депутатите се очаква извънредно да обсъдят промените в закона за здравето, които да сложат край на продажбата на райски газ на деца, в опит да се минимизират рисковете за здравето на непълнолетните.

 

„Всички партийни групи ще подкрепят така предложения законопроект, който предвид изборната ситуация, предвид това, че е лято и децата са основно по такива мероприятия и заведения, сега е моментът. Ако се стигне до още един такъв случай в „Пирогов“, цялата отговорност би била наша“, увери председателят на парламентарната здравна комисия Антон Тонев от „Продължаваме Промяната“, цитиран от БНР.

 

Депутатите ще обсъдят и измененията в закона за обществените поръчки, внесени поотделно от „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Първите създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, като се предвижда индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет.

 

От ДБ предлагат прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се използват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

 

В предвидения последен парламентарен контрол на въпроси ще отговарят вицепремиерите в оставка Борислав Сандов и Гроздан Караджов и министрите в оставка - Александър Николов, Теодора Генчовска и Драгомир Заков.

 

Очаква се още бюджетната комисия в парламента да обсъди актуализация на бюджета на Здравната каса. С нея се предвиждат допълнителни 6 милиона и 100 000 лева, които да осигурят допълнителен финансов ресурс за кадрово обезпечаване на касата. Сумата обхваща увеличаването на щатната бройка на ведомството. Законопроектът е на ГЕРБ и е внесен вчера – ден преди очакваното последно заседание на настоящия парламент.

 

По традиция в последния ден на всеки парламент се представят заключителни изявления от парламентарните групи и депутатите се събират на обща снимка.

 

47-ото Народно събрание просъществува близо осем месеца, като първото му заседание беше на 3 декември миналата година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2775 |24.07.2022 СЗО: Епидемията от маймунска шарка е извънредна ситуация с международно значение . 0| 2630 |16.07.2022 Османи с последен апел към депутатите на РСМ: Да теглим чертата и да продължим по европейския път . 0| 2465 |30.06.2022 Крум Зарков инициира разговор за прогресивното данъчно облагане в Народното събрание . 0| 2511 |27.06.2022 ДПС вижда избори и ново Народно събрание като единствен изход от създалата се политическа ситуация
Реклама / Ads