Реклама / Ads
0| 2588 |13.06.2023 НОВИНИ

Окръжната прокуратура – Монтана се самосезира във връзка с бедственото положение в Берковица

.
Източник: БГНЕС
Окръжната прокуратура – Монтана се самосезира по повод информация в журналистически материали за бедствено положение в Берковица, предадоха от държавното обвинение.
 

Във въпросните материали са изнесени данни за последствията от обилните валежи (около 70 литра на кв.м.), обхванали целия град. Някои от кварталите са залети от придошлата река. В квартал "Стара планина" е отнесен асфалтът от улиците, водата завлече автомобили и кофи за боклук. Заляти са редица къщи и детски градини. Не се съобщава за ранени хора.

 

Очаква се да бъде направено обобщение на информацията за нанесените материални щети. Инициирани са извънредни мерки от държавни и местни органи. Разпоредено е включване на военнослужещи от Българската армия в усилията за преодоляване на последствията от наводнението.

 

Прокуратурата ще извърши проверка за евентуално престъпление за безстопанственост, за което Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба до 5 хил. лв.

 

Проверката е възложена на органите на ОД МВР на гр. Монтана. Съвместно с Областна администрация Монтана, Регионална здравна инспекция – Монтана и Регионална инспекция по околната среда и водите – Монтана следва да се установят причините за възникналото бедствено положение, в т.ч. имало ли е непочистени участъци, както на реката, така и на околната среда, които да са свързани с причините за наводнението.

 

Създава се необходимост да се конкретизират длъжностните лица, отговарящи за почистването на коритото на река Раковска, да се снемат сведения от служители от съответните служби, чиито задължения пряко свързани с опазване на околната среда и водите, както и от други лица, запознати пряко или косвено с обстоятелствата.

 

Проверката трябва да бъде извършена в едномесечен срок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2779 |12.06.2023 Адв. Ина Лулчева: Обстановката в прокуратурата е напълно нетърпима и е необходимо да се предприемат действия . 2| 3187 |12.06.2023 Адвокат Димитър Марковски: Случващото се в прокуратурата е еманация на безсилието . 9| 3364 |10.06.2023 500 квадрата лукс: Прокуратурата погва тайнствен апартамент в болница „Лозенец” . 2| 2688 |06.06.2023 Прокуратурата погна полицейски началник заради дискотека в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads