Реклама / Ads
4| 4994 |19.04.2011 НОВИНИ

ОЛАФ разследва далавери с европари в земеделието

.
Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ в момента разследва злоупотреби с европейски пари за селското стопанство у нас. Според евроекспертите измамите се два пъти повече в сравнение с 2009 година, когато страната ни стана европейски рекордьор в тази област. Това съобщи БНР, позовавайки се на данни от организацията.
 

Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство в България - в тази графа попадат предприсъединителната програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони. За сравнение - към края на 2009-а, когато отбелязахме европейски рекорд, активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз.

БНР припомня, че тогава България за втора поредна година беше и страната с най-голям общ брой разследвания в различните области - 68. Днес те са още повече - 85. След селското стопанство се подреждат структурните фондове, от които получаваме пари за регионално развитие, околна среда, конкурентоспособност и развитие на човешките ресурси - водят се активни следствени действия по 9 случая, 24 други са в процес на оценка дали има достатъчно данни за разследване.

На трето място изненадващо попада разделът "Външна помощ" - средствата, с които Европейският съюз подпомага развитието в трети страни - за тях има 8 активни разследвания с български адрес. Други 3 се водят за контрабанда на цигари.

Националното радио обяснява, че засега от ОЛАФ не коментират данните и не ги сравняват с тези за останалите страни от Евросъюза. Европейската служба за борба с измамите смята да направи това след около два месеца, когато ще оповести годишния си доклад за измамите и злоупотребите с европейски средства.

Междувременно от ОЛАФ съобщиха, че в момента не водят разследвания и не разглеждат сигнали за злоупотреби с парите, отпуснати като компенсация за затварянето на блокове в АЕЦ „Козлодуй".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5980 |07.04.2011 Европарите за земеделие скараха червени и управляващи . 38| 5529 |04.04.2011 Син на царски екс зам.- министър забъркан в далавери с дрога . 14| 5323 |04.04.2011 Т. Дончев: Всеки българин да усети ефект от европарите . 5| 7008 |31.03.2011 Губим европари заради слаба местна администрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads