Реклама / Ads
1| 5067 |18.06.2008 НОВИНИ

ЕС определи правилата за връщането на незаконните имигранти

.
ЕС насърчи 'доброволното завръщане' на незаконните имигранти, пребиваващи в други страни, чрез общи европейски стандарти, които трябва да гарантират спазването на основните човешки права.
 

 

Компромисът беше приет днес от евродепутатите при договаряне между докладчика на ЕП и Съвета. Според него третирането на незаконната имиграция трябва да отговаря на определени общоевропейски стандарти, които да се приложат в държавите-членки. Те имат за цел да насърчават "доброволното завръщане" на незаконно пребиваващите граждани на трети страни, които хармонизират условията за това, и задължително да определят гаранциите за спазване на основните човешки права. Приетата директива възпрепятства страните-членки да прилагат по-неблагоприятни условия при задържане като в същото време насърчава приемането на по-благоприятните. От своя страна всяка държава трябва да вземе предвид положението и произхода на лицето, пребиваващо в нея, и ако се окаже, че неговият живот или свобода са застрашени, той няма да бъде върнат обратно в родината си. Тя сама решава дали да узакони незаконните имигранти, които иначе трябва да се завърнат в страната си в периода между 7-30 дни. Максималният период за задържане в чуждата страна ще е 6 месеца, който обаче може да се удължи с още 12 месеца при определени условия. Децата и семействата ще бъдат задържани само в краен случай като изобщо не трябва да бъдат обект на насилствени мерки. В случай, че има непълнолетните лица без придружители, те ще се депортират, само ако могат да бъдат върнати на техните семейства или бъдат изпратени в подходящи държавни институции. Продължителността на забраната за реадмисия е максимално 5 години, ако лицето е експулсирано след изтичането на периода за "доброволното му завръщане". Той може да бъде удължен, ако лицето представлява "сериозна" опасност за обществената сигурност.  

Йочка Димитрова, Страсбург

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5206 |06.06.2008 НДСВ: Клеветите срещу Симеон целят връщането на двуполюсния модел . 5| 4994 |12.02.2008 Нова фондация ратува за връщането на българи от чужбина у нас . 2| 4939 |10.01.2008 Почиваме 6 дни за Гергьовден, определиха празниците на всички вероизповедания . 0| 4836 |12.03.2007 Единият късмет ще определи подреждането на бюлетината на ДСБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads