Реклама / Ads
12| 5765 |24.04.2013 НОВИНИ

Орешарски: ЕК ще подкрепи нашите мерки за борба срещу безработицата и бедността

.
Мерките за борба с безработицата и за достойни доходи на българските граждани бяха сред темите, които кандидатът на БСП за премиер на България Пламен Орешарски, който е на посещение в Брюксел, обсъди днес с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.
 

 

 Пламен Орешарски изрази неудовлетворение, че до края на 2012 г. България е получила едва 36,19 % от трите фонда на политиката на сближаване - Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейския социален фонд (ЕСФ) и Кохезионния фонд (КФ), като си струва да бъде отбелязано, че се наблюaдва значително изоставане в усвояването на парите от Европейския социален фонд. Орешарски подчерта, че младежката безработица у нас е достигнала по официални данни 30 % (по неофициални данни надминава 40%) и вече изпреварва средната за ЕС, затова създаването на работни места за младите хора ще бъде ключов приоритет за следващото правителство.

 

„Новата европейска мярка - т.нар. младежка гаранция, лансирана от европейските социалисти и за която са предвидени 6 милиарда от европейския бюджет, ще бъде шанс за завършващите своето образование млади хора и ние ще създадем условия тя да бъде приложена незабавно в България”, добави номинираният за премиер и информира еврокомисар Андор за управленските намерения на БСП в сферата на социалната политика, заетостта и доходите.

 

 Ласло Андор сподели, че е силно впечатлен от мерките, които БСП има намерение да реализира, като създаването на 250 000 работни места през следващите четири години и че приветства предложенията за борба с младежката безработица и с бедността сред най-уязвимите групи. Той увери Орешарски, че Европейската комисия полага всички усилия да гарантира бързото и ефективно усвояване на европейските фондове и се надява през следващия програмен период България да отбележи значителен напредък в тази посока. „ЕК поставя достойния живот на европейските граждани на първо място”, коментира Андор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5584 |22.04.2013 С. Станишев: Държавата трябва да подкрепи розопроизводителите . 19| 6050 |21.04.2013 Пламен Орешарски: Най-доброто лекарство е консенсусът . 34| 6432 |07.04.2013 Пламен Орешарски: Премиер ще бъда, но един мандат не стига . 8| 5589 |20.03.2013 Орешарски: Който и да е финансов министър, да не действа като в кабинета Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads