Реклама / Ads
0| 4878 |15.12.2009 НОВИНИ

Отлагат за 2014 създаването на общинска фирма по чистота

.
Софийски боклук Източник: Вяра Йовева
В новата обществена поръчка за отдаване на чистотата в София, столицата е разделена на 6 района, а всяка от спечелилите фирми ще може да разчита на 4-годишни договори с общината. Това заяви в понеделник зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска.
 

За този срок се отлага и създаването на общинско предприятие, което да поеме чистенето на София. Това бе сред предизборните обещания на новия кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).

По думите на Бояджийска проектът е замразен заради липсата на 12 млн.лв., необходими за създаването на предприятието, оборудването му с техника и наемане на персонал, което да поеме първоначално чистенето на идеалния център и поетапно да влезе в кварталите.

Изискванията към фирмите-кандидати е да са сертифицирани по международен стандарт за качество на услугите, да приемат общинската GPS-система за контрол и да имат минимален годишен оборот, който да е равен на отпускания бюджет за почистване на района, за който кандидатстват (около 8 милиона лева). Фирмите ще трябва да приемат и предварително изработения график за почистване на зоните.

Бояджиева определи периодът от четири години като оптимален от гледна точка на максималния позволен законов срок. Според нея всеки по-кратък срок би оскъпил услугата, защото фирмите ще калкулират по-кратки срокове за изплащането на новата техника и новите съдове.

Към момента София се чисти от общо 9 фирми. Договорите с тях бяха подписани след пряко договаряне, предшествано от скандалите, довели до прекратяването на концесионния договор с "Новера".

Общият бюджет, с който кметството ще разполага в перото "екология" през 2010 г., е в размер на 141 милиона лева. Това е с 13 милиона лева по-малко в сравнение с тази година. Само за сметосъбиране и сметоизвозване ще бъдат дадени 46 милиона лева, което е намаление с 14 милиона лева спрямо 2007 година.

Бояджийска съобщи още, че няма да бъде сключван договор със "Заубермахер" за почистването на районите "Люлин", "Младост", "Овча купел" и "Витоша". Австрийската фирма спечели обществената поръчка преди две години, но заради съдебното обжалване от страна на "Титан" договор с кметството така и не бе сключен.

Преди месец българската компания, която се намести успешно в бизнеса със столичния боклук след махането на "Новера", оттегли иска си и контрактът със "Заубермахер" трябваше да бъде сключен. Обществената поръчка обаче бе спечелена на значително по-високи цени, отколкото се наложиха през 2009 година.

И тъй като за 2010 г. няма осигурени средства за сключване на тази поръчка, компанията трябва сама да прецени дали настоява да сключи договор, за който няма предвиден ресурс, поясни Бояджиева.

В началото на следващата година се предвижда общинското дружество "Озеленяване" да бъде преобразувано в общинско предприятие "Паркове и градини". То трябва да започне да чисти зелените площи в града, като постепено бъде подготвено да поеме и сметосъбирането на столицата през 2014 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5012 |14.12.2009 Пръча без адвокат, отлагат делото . 1| 5687 |30.11.2009 Отлагат делото срещу Марио Николов . 4| 5062 |27.10.2009 Общинска фирма ще чисти София . 7| 5591 |15.08.2009 Създават общинска полиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads