Реклама / Ads
11| 3165 |12.05.2021 НОВИНИ

Палестинската групировка Хамас изстреля над 130 ракети срещу Тел Авив

.
Ново напрежение по оста Палестина-Израел. Палестинската групировка Хамас изстреля над 130 ракети срещу Тел Авив. С часове експлозиите отекваха из града.
 

Загинали са най-малко 35 цивилни. Часове по-рано израелската армия разруши многоетажна жилищна сграда на ивицата Газа, в която се е помещавал и офис на Хамас.

Това е най-сериозната ескалация на напрежението в региона от 2014 година насам.

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на извънредно заседание, за да обсъди ситуацията. Срещата, която ще бъде при закрити врата, е била поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за намаляване на напрежението. 

 

За сега не е ясно как ще действат Съединените щати днес по време на срещата в Съвета за сигурност. От Държавния департамент избегнаха конкретика по въпроса, но Нед Прайс, говорителят на институцията, заяви, че Америка иска да види мерки, които деескалират ситуацията.

 

Посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова потвърди, че напрежението между Израел и Газа е сериозно. Продължава обстрела между двете територии, като вече се съобщава и за жертви. За щастие към момента няма данни за пострадали българи.

"Непрекъсното се получва информация за нападения в южната част. Ситуацията е тежка и според запознатите досега не е била толкова тежка. Все още няма информация за пострадали българи. Надявам се да нямаме хора, които са пострадали", каза пред бТВ Бъчварова.

 

Тя посочи още, че крайбрежието на Израел е било обстрелвано, международното летище също. Посолството на България пък се намира в центъра на Тел Авив, но ударите са се чували и там. "Тук всяко семейство, всеки дом има скривалище, помещение, в което може да се скрие. Проблемът е през деня с придвижването", каза още посланикът ни.

 

От посолството вече информираха, че в случай на възникнала ситуация с български граждани, намиращи се на територията на Израел, препоръчваме да се спазват указанията на местните органи, особено при случаи на преки сблъсъци със силите на реда и демонстранти или въздушно нападение. Бомбоубежищата в голямата част на страната са отворени и са в готовност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5041 |31.10.2020 Задържаха тунизиец в Добрич. Проверяват има ли общо с терористична групировка . 5| 5412 |10.07.2020 Иван Бакалов: Няма съмнение, че мафиотска групировка е завладяла държавата . 33| 14109 |09.07.2020 Николай Марков: Охраната на Доган е част от икономическата му групировка. Димитър Лазаров заблуди българския народ . 0| 3747 |22.04.2019 Здравният министър на Шри Ланка: Местна ислямистка групировка стои зад атентатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads