Реклама / Ads
30| 6483 |16.01.2011 НОВИНИ

Л. Павлов: Гаф на Борисов е, че е послушал Първанов

.
Любомир Павлов
Медиите трябва да информират, да анализират и да коментират. Решението за купуването на вестниците е бизнес решение. Има корупция в журналистиката; ще проверя слуховете за наличието й в бившите ВАЦ-ови издания, каза един от новите собственици.
 

Това каза Л. Павлов, съсобственик и президент на Издателския борд на „Медийна група България Холдинг” в  предаването "Рулетка" на Нова телевизия.

Знаете ли, че сме в състояние на опити да се направи преврат, попита водещата Л. Кулезич. Не е сериозно в този момент да се говори за оставки. Нещата се преекспонират от медиите. Нормално е да се искат оставки, но всяко искане трябва да е добре аргументирано, а такива аргументи не виждаме, обясни Павлов.

Кулезич повдигна и темата за изтичането на информация от неиндетифицирани източници. Павлов допълни, че е редно подобни информации да се проверяват. Подчерта също, че в подобни случаи е много важна информацията, сдържаща се в СРС-тата. Той припомни аферата Уотъргейт в САЩ, заради която попаде оставка Ричард Никсън като президент. Медиите трябва да казват истината. Скандалът с подслушванията у нас в момента се засилва прекалено много, каза собственикът на „Медийна група България Холдинг” и добави: Виждам това, че всички правителства досега са толерирали групировките. Президентът Първанов, който е и агент Гоце, е искал да защити близък бизнесмен, Бойко Борисов се е поддал. Ако приемем, че тези записи са истински, това за мене е гаф. 20 години след правителството на Филип Димитров, нито едно правителство не се е занимавало с контрабандата, с тъмния бизнес. Толерирали са криминални формации, обобщи гостът.

Формулирайки задачите на медиите Л. Павлов посочи, че медиите трябва да информират, да анализират и да коментират. Той каза още: Нашите вестници заявяват ясна позиция. Цветан Цветанов в последно време допусна някои медийни грешки, но е уплашил много хора с категоричната си позиция за агентите на ДС. Аз внесох решение, което беше гласувано 1993 г., публикува се от НС и влезе в сила. Но всички се държат такат, като че ли не е имало такова решение. Всичко, отнасящо се до ДС не е държавна тайна.

Л. Кулезич попита нападателно госта си как закупува вестници, които имат роля за свалянето на правителството на Филип Димитров, за митологизацията на мутрите, за воденето на компроматни войни; защо точно тези вестници?

Решението за купуването на вестниците е бизнес решение, отговори Павлов и уточни: Инвестирам в различни сфери, развивам продукта и след това го продавам. Трябва да се продава точно преди кризата, защото иначе цената пада. Сега съм оптимист, че България ще излезе от кризата. ВАЦ не управляваха добре, управляваха отдалече.

Аз се бях дистанцирал от България през последните 2 години, имаше икономическа принуда за това оттегляне. Диляна беше успяла да постигне нещо, а в последната минута спряха конкурсите за честотите на телевизиите. Пак Първанов беше замесен. В България не трябва да има медиен монопол, а да има конкуренция, отговори Павлов.

Водещата съобщи, че се носи слух, че парите за покупката идват от Виена, минават през него, а всъщност това били парите на стария Огнян-Дойновски клан. Павлов категорично отрече тази информация и каза: "Това е слух. Истината е най-важна, тя е най-важна и в политиката, и в бизнеса.Трябва да се проверяват източниците. Австрийската група е сериозна група, а българи сме двама. Скъпа, но икономически изгодна беше сделката".

Да, зная, че съм богат човек, според представата на хората, продължи Л. Павлов, който има над 10 хил. долара човек е заможен човек, каза той и продължи: В България хората не харесват богатите, но не само тук е така. Аз съм станал законно богат човек, не съм излъгал никого. Клиентелизмът няма място в политиката. Добрите контакти в цял свят трябва да се правят законно. Правил съм няколко кампании – на Стефан Софиянски, на Петър Стоянов. Но това не е активна роля в момента за мен.

Върнат към спомени отпреди много години, Павлов каза, че Филчев лично се е обаждал и го е атакувал. Но аз осъдих българската държава за щетите, които ми бяха нанесени.Филчев беше свързан с бандитите и мафията в държавата. Алексей Петров е много близък до Филчев. Основният проблем е, че корупцията е пропила навсякъде.
Вие отстранихте В. Гочева и Т. Тошев елегантно като гл.-редактори. А ще чистите ли изданията от корупцията, попита водещата.

Според Л. Павлов има корупция и в журналистиката. Ще проверя слуховете за корупция във 24 часа и Труд. И при нас я има, но не е по-голяма от другите места. Известни чалга изпълнители плащат, за да се пише нещо за тях.
А известни чалга политици плащат ли?, вмъкна репликата си Кулезич. Сигурно да, отговори Павлов и продължи, че ако журналистите са добре платени, няма да приемат неприлични предложения.
Последно Павлов отговори на въпросите за катастрофата, която преживя преди няколко години.Сподели, че живее втори живот, че е преоценил много неща след премеждието и е разбрал, че най-важното нещо в живота са здравето, живота, духовните ценности.

Съветът, който даде Павлов на Бойко Борисов е да продължи това, което е започнал – борбата с контрабандата, корупцията - без да се колебае.

Политиката на новите главни редактори ще бъде да осигуряват на журналистите добро място за работа. Те трябва да подкрепят правителството във важните за държавата неща и когато е то действа правилно. Когато греши - да бъде критикувано. Журналистите не са длъжни да следват 100 процента това, което аз мисля, завърши Л. Павлов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 144| 13556 |15.01.2011 Стефан Гамизов: Направили са вътрешен преврат на Бойко Борисов! . 29| 5515 |15.01.2011 Б. Борисов: Готови сме за Шенген . 15| 5451 |14.01.2011 Яне измислил оставката на Борисов . 55| 12417 |14.01.2011 Хора на Трактора с нови компромати срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads