Реклама / Ads
0| 3169 |01.06.2022 НОВИНИ

Песков: Русия предприема мерки за минимизиране на въздействието на петролното ембарго на ЕС

.
Дмитрий Песков Източник: БГНЕС
Русия предприема систематични и целенасочени мерки, за да намали въздействието на петролното ембарго, наложено от Европейския съюз. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.
 

Той предупреди, че санкциите на Европейския съюз срещу руския петрол ще ударят световния енергиен пазар и посочи, че Москва може да пренасочи износа, за да ограничи собствените си загуби.

 

Лидерите на ЕС тази седмица договориха ембарго върху вноса на руски суров петрол, което има за цел да ограничи с  90% износа на петрол от Русия за 27-членния блок до края на годината.

 

„Тези санкции ще имат отрицателно въздействие върху целия континент – за европейците, за нас и за целия световен енергиен пазар“, коментира пред журналисти говорителят на Кремъл.

 

През 2021 г. повече от една четвърт от петрола в Европа идваше от Русия, като на ЕС се падат почти половината от общия руски износ на суров петрол и петролни продукти през миналата година,. според Международната агенция по енергетика (МАЕ).

 

„Москва вече е започнала да пренасочва доставките далеч от Европа след налагането на санкциите. Това е целенасочено, системно действие, което ще ни позволи да минимизираме негативните последици“, каза Песков.

 

Индия е сред тези, които са спечелили от прекъсването на руските доставки, закупувайки рекордни количества руски петрол с голяма отстъпка спрямо пазарните цени за еталонния суров петрол, посочва Ройтерс.

 

Дмитрий Песков също така настоя, че Русия „не се намесва по никакъв начин“ в износа на украинско зърно, като вместо това обвини украинските сили, че минират водите близо до нейното черноморско крайбрежие. Той увери, че страната му е +готова да съдейства за ескортирането на кораби, натоварени със зърно до международни води“.

 

Песков посочи, че в момента „няма ясно разбиране“ относно предложената от Турция среща между представителите на ООН, Украйна и Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3126 |01.06.2022 Алина Кабаева попадна в новия пакет санкции на Канада срещу Русия . 0| 3550 |01.06.2022 Случващото се в Украйна вече е “гражданска война” за Русия . 0| 3719 |01.06.2022 Тежък удар: $22 милиарда губи Русия заради санкциите срещу петрола . 0| 3087 |01.06.2022 Байдън пред ”Ню Йорк таймс”: Не се стремим към война между НАТО и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads