Реклама / Ads
17| 5112 |01.05.2019 НОВИНИ

Петър Славов: Изумително - наем от 3000 лв. за машина за гласуване

.
Петър Славов Източник: БГНЕС
Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите, заяви пред БНР адвокат Петър Славов, бивш депутат.
 

По думите му, наемът за една машина за тези избори е около 3000 лв. Той не може да си обясни защо не се търсят начини тези машини да бъдат закупени и да се използват на всеки следващи избори. Според него нещата изначално са заложени да бъдат опорочени и се търси начин да се запази сегашната избирателна система с всичките й недостатъци.

 

„Как е възможно през 2014 г. да сме платили за наем на машина 1728 лв. – това включва и софтуера, обучението на кадри и логистиката. През 2015 г. да е плащано 1135 лв. за наем. А сега – 3 години по-късно, да се плащат 3000 лв. за същото нещо. Това е изумително. В Белгия за 10-годишен договор за машини се плаща около 2000 евро, отново с включено всичко, и то машини, произведени от същия подизпълнител, за който стана ясно, че фирмата възнамерява да използва“, посочи Славов.

 

Според него така само може да бъде опорочен този способ за гласуване. Политиците от това политическо мнозинство в момента дължат доста обяснения, категоричен е той.

 

„Защо за пореден път в последния момент ЦИК се опитва да въвежда нещо толкова отговорно и толкова важно, работата по което трябваше да започне значително по-рано и трябваше да бъде свършено? От 2017 г. минаха 2 години, през които можеше много да се направи – включително да се купят машините, да се осигури софтуерът, да се обучат секционните комисии – нищо от това не беше направено и отново сме в ситуацията в последния момент пак да чакаме с напрежение как ще се произнесе ВАС по една жалба и т.н. Всичко това беше абсолютно ненужно. Ако действаха отговорно от ЦИК, много отдавна трябваше да са си свършили работата“, коментира още Славов и поиска отговори какво са правили в ЦИК за тези 2 години.

 

„Наистина ли ЦИК и мнозинството в нея, което е отражение на политическото мнозинство в държавата, иска да имаме машинно гласуване – този способ за честен и прозрачен изборен процес или просто търсят начин да отбият номера, защото на мен така ми изглежда“, попита адвокатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4439 |26.04.2019 Петър Кърджилов: В България сме разпнати на кръста на тежката медийна зависимост. . 5| 4275 |18.04.2019 Спецсъдът заседава по делото срещу Петър Москов за турските ваксини . 4| 4611 |15.04.2019 Петър Витанов: Победа за БСП ще е да имаме един глас повече от ГЕРБ . 6| 5767 |08.04.2019 Атанас Славов: Има залитане към превръщането на КПКОНПИ в репресивен орган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads