Реклама / Ads
5| 3651 |27.08.2023 НОВИНИ

Петър Витанов предложи балканско обединение в рамките на ЕС пред четирима министри в Румъния

.
Петър Витанов предложи балканско обединение в рамките на ЕС пред четирима министри в Румъния
Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов участва в конференция „Напред! Силен глас в Европа“ в Мангалия, Румъния. Ключовите теми на дискусията бяха присъединяването на България и Румъния към Шенген, регионалното сътрудничество и ситуацията в Черно море на фона на войната.

Домакините бяха представени от четирима министри - Раду Опреа, министър на икономиката, предприемачеството и туризма, Симона Букура Опреску, министър на труда и социалната солидарност, Адриан Качиу, министър на инвестициите и европейските проекти и Богдан Груя Иван, министър на цифровизацията и научните изследвания. Присъстваха още Хана Джалул Муро (Испания), вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Титус Корлацеан, председател на Комисията по външна политика на румънския сенат и евродепутатът и бивш министър Виктор Негреску.

 

Предизвикателствата в региона на Черно море са свързани основно с аспектите на сигурността – на доставките, за осигуряването на транзит на стоки, развитието на инфраструктурата и нови трасета за петрол и през Каспийско море, както и изграждане на алтернативна инфраструктура за енергийни източници. Около това мнение се обединиха участниците във форума.


.

„САЩ приеха закон за защита на своите интереси в Черно море, а черноморските държави сякаш не мислят за собствената си сигурност. Затова е изключително важно развитието на регионалното сътрудничество, защото само с обединени усилия можем да защитим общия интерес на нашите граждани и нашия регион“, каза Витанов.  

 

Петър Витанов предложи възстановяването на идеята за балканско обединение в рамките на ЕС по примера на Вишеградската четворка. В обединението Б3 (Балкани 3)  Гърция, Румъния и България ще могат да обединят усилия в сектори като енергетика, транспорт, зелени политики. Идеята беше лансирана за първи път преди десетилетие.

 

„Вишеградската четворка показа, че обединени по регионален принцип и с общи интереси, държавите са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо“, коментира Витанов.

 

Пред румънските си колеги българският евродепутат изтъкна, че трябва да има силен политически натиск за приемането ни в Шенген.

 

„Сега имаме тази геополитическата възможност в контекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран ЕС, който да не дава фалшиви надежди на своите граждани. Българското правителство трябва да положи максимални усилия да убеди партньорите си. Трябва да се използват всички форми на натиск, защото поредното отлагане на влизането ни в Шенген, ще донесе само недоверие и силен евроскептицизъм“, каза още Витанов и напомни, че българските евродепутати са положили сериозни усилия до момента.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3718 |25.08.2023 Вътрешният министър: В МВР още няма официален отговор от президента за оставката на Петър Тодоров . 4| 2783 |24.08.2023 Демерджиев за отстраняването на Петър Тодоров: Tова, което наблюдаваме, е безпрецедентна чистка . 5| 3569 |24.08.2023 Петър Карабоев за смъртта на Пригожин: Има консенсус, че това е дело по лична заповед на Путин . 4| 2458 |23.08.2023 МС иска Петър Тодоров да напусне поста на главсек в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads