Реклама / Ads
4| 2784 |03.08.2023 НОВИНИ

Пхенян с първи коментар за арестувания американски войник. КНДР готови да преговарят?

.
Източник: Facebook
Северна Корея потвърди, че е задържала избягалия американски войник и даде първи сигнал, че може би Пхенян е готов да преговаря със САЩ за връщането му.
 

23-годишният Травис Кинг прекоси границата от Южна Корея на 18 юли. Редникът е трябвало да бъде ескортиран обратно в САЩ по дисциплинарни причини. Преди да се качи на летище Инчеон обаче е избягал и се е слял с туристическа група на границата.


Командването на ООН, което контролира демилитаризираната зона (DMZ), е потърсило информация за Кинг използвайки директната си телефонна линия със севернокорейската армия [KPA] в зоната за съвместна сигурност. Отказа обаче да даде повече подробности за отговора на Пхенян.


Преди да пресече границата на КНДР Кинг е излежавал два месеца в ареста в Южна Корея по обвинение в нападение. Освободен е на 10 юли. 


Той е специалист по разузнаване, който е бил в армията от януари 2021 г. и е бил в Южна Корея като част от ротацията си.

 

Това е поредната брънка в сложните отношения между Пхенян и Вашингтон. Отношенията между двете държави са в изключително ниска точка. Гражданите на САЩ се съветват да не ходят там.

 

Пхенян е задържал най-малко 20 американски граждани от 1996 г.до днес. 


Ото Уормбиър – Студент от Университета на Вирджиния, Уормбиър беше арестуван като част от туристическа група през януари 2016 г. и осъден на 15 години тежък труд. Малко след произнасянето на присъдата той изпадна в кома при неизяснени обстоятелства и беше освободен през 2017 г. Малко след това почина.


60-годишният Брус Байрън Лоуранс от Мичиган беше задържан през октомври 2018 г., след като незаконно премина в Северна Корея от Китай, но бе освободен само месец по-късно. Американски служители предположиха, че бързото му освобождаване може да е било опит за подобряване на отношенията със САЩ след високопоставени разговори с президента Доналд Тръмп.


Ким Хак-сонг, Тони Ким и Ким Донг-чул - академици от Университета за наука и технологии в Пхенян и един бизнесмен – всички американски граждани от корейски произход – бяха арестувани по обвинения в шпионаж и други през 2016 г. и 2017 г. Те бяха освободени заедно през май 2018 г., преди разговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер.


Евън Хунзикер – Хунзикер, тогава 26-годишен, е задържан от севернокорейските власти през 1996 г., след като плува пиян и гол през границата от Китай, предизвикан от свой приятел. Задържан е три месеца по обвинения в шпионаж, преди да бъде освободен през ноември 1996 г. Той се самоуби месец по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 3829 |03.08.2023 Денков: Гасим пожари от първия ден заради служебния кабинет на Радев . 12| 3789 |01.08.2023 За първи път: Соларните централи в България произвеждат повече ток от АЕЦ ”Козлодуй” . 15| 3452 |31.07.2023 Съдия Татяна Гьонева с първи коментар за случая с нападнатото момиче . 1| 2822 |29.07.2023 Гришо очаква победителя от двубоя Макензи Макдоналд и Диего Шварцман в първия си мач във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads