Реклама / Ads
10| 3898 |23.12.2022 НОВИНИ

Политологът Хр. Анастасов: Няма нищо по-опасно за България от президентска република

.
Христо Анастасов
„Това, за което всички трябва да мислим като избиратели и избраници, е как да предпазим характера на демокрацията ни и без да има учредителна воля в тази посока да не превърнем страната ни в президентска република, което би било изключително опасно“. Това заяви за Euronews Bulgaria политологът Христо Анастасов.
 

Няма нищо по-опасно за млада демокрация от президентския режим, смята Анастасов.

 

Провалът на опитите за съставяне на кабинет са симптомите, а не причината на кризата. Страната ни се оказва в най-сериозната конституционна криза, без да е такава буквално, смята той.


При неясна политическа заявка за парламентарно управление, един механизъм, който е замислен като временен и неутрален, и като изключителен, имам предвид служебното правителство и през това президентското управление, характерът и духът на нашата република е застрашен по тази верига от неспособност да се състави правителство или провалено бързо правителство, което виждаме вече във втори пореден парламент, коментира политологът.


„Ние готови ли сме да продължим с резервно, аварийно управление, без ясно мнозинство в парламента, през най-страшния момент в европейската история, поне от 1989-та година насам“, попита той във връзка с продължаващата война на Русия срещу Украйна.


Докато има човешка институция, ще има корупция в нея, подчерта политологът по повод скандала с вече бившия зам.-председател на Европейския парламент Ева Кайли.


„За първи път се мисли за механизми за контролиране на външното лобиране“, отбеляза Анастасов.


По неговите думи посещението на Зеленски в САЩ опровергава тезата за умора у западните държави в подкрепата им за Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2896 |22.12.2022 Акушерките в България: Няма да участват в медийни изяви преди да излязат експертните решения . 9| 3161 |22.12.2022 Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода . 1| 3224 |21.12.2022 Светлин Тачев: Невъзможно е ПП да управляват с ГЕРБ, докато при ГЕРБ по-няма проблем да управляват с ПП . 12| 4116 |21.12.2022 В сръбската Скупщина: Българите са чистокръвни сърби, няма български език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads