Реклама / Ads
13| 2709 |03.08.2023 НОВИНИ

Полски хеликоптери и ПВО в готовност да посрещнат провокации на Беларус

.
В режим на действие
”Полската армия е прегрупирала бойни хеликоптери от 1-ва авиационна бригада на Сухопътните войски и от 25-а въздушна кавалерийска бригада близо до границата с Беларус. Пилотите са в режим на незабавни действия и ще използват оръжие при необходимост”. Това е заявил ген. Марек Соколовски, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Полша, цитира TVP Info.
 

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак участва в брифинг с войници от полската армия за увеличаване на броя на войниците на полската армия на границата с Беларус и насочване на допълнителни сили и средства за защита на границата.


По време на брифинга генерал Соколовски е съобщил, че в съответствие със заповедта на министър Блашчак е извършено незабавно укрепване на беларуското направление.


Ген. Соколовски е допълнил, че е извършено предварителното разузнаване къде ще бъдат разположени войските.


Той е информирал, че съгласно заповедта на министъра хеликоптерите ще бъдат базирани на две места в режим на незабавни действия" при тревожни събития на границата.


Ген. Соколовски е информирал, че пилотите ще бъдат разположени "в режим на незабавни действия“. "Тук има пилоти, които са били с мен в Афганистан и Ирак. Ако се случи нещо обезпокоително, те няма да се поколебаят да използват оръжия", е добавил той.


"Обвиненията за нарушаване на границата на Полша от хеликоптерите Ми-24 и Ми-8 на беларуските военновъздушни сили и силите за противовъздушна отбрана са пресилени и са отправени от полското военно-политическо ръководство, за да оправдае струпването на сили и средства в близост до беларуската граница", се посочва в изявление на беларуското министерството на отбраната.


Министърът на отбраната на Полша нареди да се увеличи броят на войниците на границата и да се отделят допълнителни сили и средства, включително хеликоптери. НАТО е информирано за инцидента. В Министерството на външните работи незабавно е извикан шарже д'аферът на беларуското посолство.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2755 |03.08.2023 Полският премиер: Русия праща “Вагнер” на границата . 4| 2524 |19.07.2023 Министър Тагарев: Ще разчитаме на изтребителите МиГ-29 до постигане на пълна оперативна готовност на Ф-16 . 0| 2713 |16.07.2023 При какви условия ще се включват медицинските хеликоптери? . 1| 2591 |16.07.2023 Синдикатите остават в стачна готовност, въпреки заявката за увеличение на заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads