Вторник, 21 Ноември 2017, 13:54
Frognews
0| 3000 |12.07.2016

Предлагат на майките 50% от майчинството, ако се върнат по-рано на работа

.
Майките ще получават 50% от майчинството си, ако се върнат на работа, преди детето да навърши годинка. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предлагат от социалното министерство.

Ресорният министър Зорница Русинова обясни, че детски кътове и ясли за гледане на деца ще бъдат изградени в обществените сгради в помощ на работещите родители, съобщи Дарик. Това са част от мерките за по-лесно съвместяване на семейния живот с работата. Проектите варират между 20 000 лв. и 70 000 лв. Дава се и възможност кандидатите да субсидират с места за възпитатели или подкрепящ персонал. С тази инициатива ще може да се подкрепят между 30 и 70 проекта. Министър Русинова обясни, че през лятото министерството ще работи и над проекти за отделяне на средства за общини, централна администрация, областни управи и всички държавни и обществени сгради да осигурят достъпност за хората с увреждания.

 

По думите на министъра детските занимални в обществените сгради ще обслужват деца до 11-годишна възраст. Тя посочи, че за да се наемат възпитатели и учители за децата, ще се ползват услугите на бюрата по труда.

 

"Една тема, която е много важна за всички работещи родители, тъй като и през летните месеци, в периодите на ваканции, когато родителите работят, за децата, които са по-малки и нямат целодневен ангажимент в училище и в детските градини, много често се налага да тичат родителите от едно място на друго, да излизат в отпуска. Считам, че чрез тази инициатива може да подкрепим отново създаването на детски кътове и занимални в публични сгради ще даде възможност на хората, които работят в тези институции по-добре да съвместяват личния със семейния живот. Там проектите варират между 20 и 70 00 лева" , каза Русинова.

 

"Областни управители да кандидатстват с проекти за подобряване на достъпната среда. Ако една община кандидатства за сграда и проект, който е за около 30 000 лева, би могла да изгради и външна рампа, да направи вертикална платформа на сградата, достъпен вход. Изискваме 5% съфинансиране от страна на общините", каза още Русинова.

 

В момента у нас има регистрирани малко над 274 000 безработни, а около 40% от тях са дълготрайно безработни, обясни Зорница Русинова. Тя посочи, че в министерството са готови мерките за безработните, които си намерят работа населено място, което се намира над 50 км от мястото, където живеят. В първата година те ще получават допълнително сума в размер от 200 лева, с която ще покриват разходите си за наем, детска градина, детска ясла и режийни разходи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Разследването на катастрофата край село Венец ще продължи 6 месеца 0| 136 |21.11.2017 . Урок по демокрация от немските Свободни демократи за българските им колеги 0| 806 |21.11.2017 . БСП - София ще настоява за нова образователна политика на Столична община 0| 387 |21.11.2017 . Срещата Борисов-Таяни протече формално-с хвалби и ръкостискане 0| 449 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах