Реклама / Ads
0| 5069 |29.06.2009 НОВИНИ

Преврат в Хондурас

.
Новоназначеният държавен глава на Хондурас Роберто Мичелети пък отрече, че в страната е бил извършен държавен преврат. Привърженици на сваления президент на Хондурас Мануел Селая издигат барикади в центъра на столицата.
 

Министърът на външните работи на Хондурас Патрисия Родас е била задържана от военни и отведена в неизвестна посока.
Това съобщи в интервю за телевизионния канал ТЕЛЕСУР постоянният представител на Венецуела в Организацията на американските държави Рой Чадъртън. По думите му посланиците на Куба, Венецуела и Никарагуа също са били задържани от военни и до момента няма никаква информация за местоположението им.

Венецуелският лидер Уго Чавес съобщи, че посланиците на Венецуела, Куба и Никарагуа са се намирали в резиденцията на външния министър Патрисия Родас, когато в сградата нахлули военни метежници. После заедно с Родас са били похитени и насилствено отведени във военно-въздушна база в Тегусигалпа. По думите му, хондураските военни са пребили кубинския посланик и този на Венецуела, след което изхвърлили последния на пътя.

По-рано Конгресът одобри писмо, в което президентът Селая съобщил, че подава оставка. Впоследствие се оказа, че то е фалшификат. Привърженици на сваления президент на Хондурас Мануел Селая издигат барикади в центъра на столицата Тегусигалпа и отцепват достъпа за автомобили до президентския дворец. Много от протестиращите носят маски и охраняват с тояги барикадите, направени от автомобилни гуми, железа и будки за вестници.

Новоназначеният държавен глава на Хондурас Роберто Мичелети пък отрече, че в страната е бил извършен държавен преврат, съобщи МИГнюз. Той каза, че президентът Мануел Селая е бил отстранен от длъжност абсолютно законно.

Правителството на Барак Обама смята сваления с военен преврат президент Мануел Селая за единственият законен президент на Хондурас, заяви високопоставен американски представител, цитиран от БТА.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази дълбока загриженост във връзка със събитията в Хондурас и осъди ареста на президента Мануел Селая. "ООН е готова да предостави помощ за преодоляване на кризата", заяви говорител на организацията. Той посочи, че "генералният секретар приветства бързата реакция на Организацията на американските държави", която насрочи извънредно заседание на Постоянния си съвет за тази сутрин. Куба, Чили и Мексико също осъдиха военния преврат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6144 |29.06.2009 "Гюрултия" и кресчендо между кандидатите за депутати в Кърджали . 23| 4963 |29.06.2009 Волен Сидеров:„Атака” може да се коалира с ГЕРБ . 18| 5036 |28.06.2009 България отива към по-добро, ако ГЕРБ управлява . 10| 4696 |28.06.2009 РЗС: Доганизацията навлиза в най-уродливата си фаза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads