Реклама / Ads
0| 2776 |01.07.2023 НОВИНИ

Проф. Попов: Там, където политическото се срива и е в криза е в следствие на популисткия сегмент в тази политика

.
Източник: БНР
Популизмът се явява в ”различни дрехи” и в различни политически и идеологически форми, заяви пред БНР проф. Здравко Попов - президент на Института за публична политика.
 

"Популизмът от една страна не принадлежи на някаква политическа идеология или на някакъв политически режим сам по себе си. Той може да се яви и в състояние на тоталитаризъм, и в състояние на демокрация. Може да се появи и в леви сили и партии, може да се яви и в десни сили и партии. Той е хамелеон някакъв - може да се появи във всякакви форми. Той сякаш звучи универсално и може да бъде употребен от всеки. От тази гледна точка - зависи кой ще го задоми. Той сам по себе си е може би някакво бездомно куче, но този, който го задоми, той може да го употреби от гледна точка на своите цели и интереси", коментира той в интервю за БНР.


Популизмът не е просто идеология или политика, той по скоро е някаква техника, технология, отбеляза проф. Попов и добави: 


"Тази техника и технология е свързана с мобилизация и своеобразен тип конструиране на някаква общност, която би могла да подкрепи някаква кауза или позиция". 


Задължително условие, за да наречем нещо популизъм, е да имаме апел към народ, независимо от къде идва, посочи проф. Здравко Попов. По думите му друго важно нещо, което се съдържа във всеки популизъм, е неговата битка срещу елити:


"Много често елитите са своеобразни врагове на популистката позиция и поради това те трябва да бъдат дефинирани като врагове на народа в някакъв смисъл, което също го виждаме в практиките на популизма. Всеки популизъм не желае да има посредници. Той иска да си общува директно. Медиатизацията за него е в някакъв смисъл вредна. Виждали сме го и в лицето на Тодор Живков, и в лицето на съвременни политици като Бориов". 


Според него популисткото принадлежи на политическото. Там, където политическото се срива и е в криза, можем да допуснем, че е в следствие именно на популисткия сегмент в тази политика, отбеляза той. И още:


"След като си съблазнил и си превърнал народа в един голям клиент на своята позиция, ти го инструментализираш, комерсиализираш го, превръщаш го в инструмент за твоята собствена власт".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2839 |30.06.2023 Проф. Антоний Тодоров: Частните армии би трябвало да бъдат забранени от Европа като терористични организации . 7| 3300 |29.06.2023 Проф. Гечев: Бойко Борисов саботира съдебната система . 5| 3705 |28.06.2023 Екоминистърът Ю. Попов: Върви мръсна пропаганда за провал на туристическия сезон в България . 0| 2702 |28.06.2023 Проф. Оскар: Поради липсата на реакция, нещата с езика на омразата ескалират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads