Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

2| 2716 |03.06.2021 НОВИНИ

„Прозрачност без граници“: Освобождаването на „завладяна държава“ от корупцията изисква не само външен импулс

.
Асоциация „Прозрачност без граници“ оценява, че Решението на Министерството на финансите на САЩ за налагане на санкции по закона „Магнитски“ е много силен показател за значимостта на проблема с корупцията в България и за неговата видимост не само от българското общество, но и от международните партньори на България. Официалната позиция на САЩ дава ясен знак, че проблемът за противодействието на корупцията в страната е незаобиколим въпрос в отношенията с тях.

„Решението на американски власти показва, че очевидно не става въпрос за абстрактно възприятие за корупция или за спекулации, а за разпознаване на това явление в неговите конкретни измерения и субекти. То е ясен знак да българските политици, че е крайно време да спрат да разглеждат проблема в абстрактен план и че не могат да подхождат към него изолационистки. Корупцията засяга не само засяга пряко всички български граждани и влияе негативно върху българския политически процес, но има проекции и в общоевропейски и в евроантлантически план. Очевидно мащабът на корупцията в България започва да излиза извън неговите национални измерения и освен че подкопава демократичните институции и демократичния процес в страната, създава заплаха за международните отношения“, се казва в позицията на „Прозрачност без граници“.

 

„Досега проблемът беше разпознаван от външните партньори на България, но сега сме свидетели на действия, които дават надежда, че излизаме от ситуацията, в която „спасението на давещия се е в неговите ръце“.

 

„Прозрачност без граници“ се надява, че навлизаме в етап, при който се предприемат мерки към неговото решаване. Според Асоциацията тези мерки трябва да бъдат споделени и от българските институции и политици, защото освобождаването на една „завладяна държава“ от корупцията изисква не само външен импулс, но и адекватни мерки от българските институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 2819 |17.05.2021 Терзийски нямал съмнение - незаконно е освобождаването на Ивайло Иванов . 3| 2983 |20.04.2021 „Репортери без граници“: За съжаление оттеглянето на Пеевски от медийния бизнес не променя олигархичната система в България . 0| 2872 |03.04.2021 „Прозрачност без граници“: За какво да внимаваме в изборния ден? . 1| 2896 |23.02.2021 „Лекари без граници“: ЕС лишава от равен достъп до ваксина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ