Реклама / Ads
13| 5242 |07.09.2020 НОВИНИ

Работодателските организации искат замразяване на минималната заплата

.
Минималната работна заплата и осигурителните прагове по икономически сектори да останат замразени за следващата година. За това настояват работодателските организации. Според бизнеса не е разумно административно да се вдигат минималните нива на възнагражденията в страната в условията на икономически срив и повишена безработица, породени от COVID-19.
 

Пред Блумбърг тв Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че в тези условия най-разумното е да не се увеличават сегашните им нива. Той припомни, че за тази година минималната работна заплата е била увеличена с 50 лв. до 610 лв. на базата на очакван ръст на БВП от над 3%, но заради коронакризата се очаква да бъде отчетен икономически спад от поне 7%, а това означава разлика спрямо прогнозата от 10 процентни пункта.


"Замразяването на нивото на минималната работна заплата ще позволи на увеличените с близо 100 000 безработни да си намерят по-лесно работа, защото това основно са хора с по-ниска квалификация", твърди Велев. По думите му закъснялото и грешно стартиране на схемата за подкрепа на заетостта "60/40" е причина броят на безработните в страната да скочи със 100 000 души през април и май.


"Очакваме новият й дизайн от октомври, но тези 100 000 души няма да се върнат отново на работа", коментира председателят на АИКБ. Според него предвиденият бюджет на схемата от 1 млрд. лв. има капацитет да спаси между 500 хил. и 700 хил. работни места, но усвояването на субсидията в момента върви много бавно.


В момента работодателските организации и синдикатите договорят механизма за определяне на минималната заплата в страната, така че тя да не се определя повече по административен път от правителството, съобщи още Васил Велев.


"Идеята е да има минимална заплата на национално ниво, след което социалните партньори ще договарят минимални заплащания и по браншове за три категории персонал - ниско, средно и висококвалифицирани", коментира той. Към момента обаче се договаряли само критериите, а не конкретни нива, което означава, че за догодина този механизъм няма да бъде приложен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 12294 |06.09.2020 /на живо/ Ден 60: Съединените са на площада. Искат свобода /видео и снимки/ . 15| 5865 |05.09.2020 Родни писатели искат разследване на насилието над журналиста Димитър Кенаров . 20| 12388 |05.09.2020 Христо Иванов: Вчера се видя, че копчетата на управлението се натискат от едно място . 9| 4846 |02.09.2020 Ал. Симов: Хората искат две оставки, всичко друго е за разсейване на напрежението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads