Има няколко версии кой може да стои зад акцията, но най-вероятната е дело на „конкуренцията”, смята Безлов, според когото по снимките повечето от хората били на наркобосовете Христофорос Аманатидис -Таки и Златко Иванов - Баретата и нямало нито един наркодилър от други известни наркобанди. Друга по-малко вероятна версия била група родители на наркозависими деца да стоят зад акцията. Някои от лицата на плакатите не били познати на полицията и очевидно принадлежали на ниските нива по престъпната верига. Други като Темерута били достатъчно публични личности, известен покрай Константин Димитров - Самоковеца и Баретата. Паяка бил началник на Ланеца. Гробаря и Телото сега се намирали в ареста с повдигнати обвинения, след като наскоро били спипани да продават голямо количество канабис на турски граждани.

 

Защо покрай имената на премиера Борисов, на Цветан Цветанов, главния секретар на МВР Георги Костов, в акцията е замесено и името на полицая Мишо Наумов, който е началник на отдел „Убийства” в националната полиция, зададоха въпрос анализаторите.

 

Желяз Андреев пък познавал четири-пет лица от плакатите, а за трима от тях бил сигурен, че са средно ниво в престъпната верига. Имало пряко и индиректно свързани с Таки. Всеки един от „изтипосаните” бил сътрудничил на полицията и МВР. Повечето от тези хора били залавяни и пускани.