Реклама / Ads

14| 2490 |14.12.2020

Републиканци за България призовава правителството за промяна в позицията за членството на Северна Македония в ЕС

.
Подписването и ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония беше основание за българската подкрепа за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС.

ПП „Републиканци за България“ оценява като недалновидно в перспектива решението за спиране на старта на преговорите. На мнение сме, че слабостите в договора могат да се преодолеят в рамките на преговорния процес.

 

Пълноправното членство на Република Северна Македония в НАТО е важна крачка за цялостната европейската перспектива на Западните Балкани. Предизвикателствата пред РСМ относно европейската ѝ интеграция се свеждат понастоящем най-вече до поддържането на добросъседски отношения. Това е обаче един от най-важните принципи в процеса на разширяването на ЕС. В РБ оценяваме високо постигнатото между РСМ и Република Гърция относно името на РСМ, както и за подписването на Преспанското споразумение.

 

Смятаме, че целта на съвместното председателство (на Република България и РСМ) на Берлинския процес е да се подкрепи по принцип пътят на РСМ към ЕС. Тази цел не се постига с предприетите действия. Припомняме огромните усилия България да стане пълноправен член на Берлинския процес и да получи председателството именно, за да бъде по-видима подкрепата ни за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

 

Основният външнополитически приоритет на първото Българско председателство на Съвета на ЕС беше възвръщането на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани. Приоритет, който беше възприет от всички държави членки на ЕС. Сега заявяваме, че България има единна политика по отношение на РСМ, подкрепяна от изпълнителна власт, от президента и от парламента. Дали тази единна политика, обаче, е правилната в момент на икономическа и здравна криза и дали тя е наистина свидетелство за екипна игра у нас?

 

Възможен ли е компромис в самия край на 2020 г .- на 16 декември, когато е последното заседание на Корепер (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз)?

 

Би трябвало, ако се търси голямата цел - ЕС да е единен и силен на глобалната сцена. Нужен е компромис точно сега, компромис, който зависи от България. Призоваваме правителството да съумее да мисли глобално и отговорно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Хематолог: Нивата на антитела са ниски в България. Трима трябва да дарят, за да спасят един 7| 2729 |14.12.2020 . Пулмолог: Първият случай на коронавирус в България е открит в края на януари при млад човек 15| 4994 |13.12.2020 . Христо Иванов: България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС 61| 3997 |13.12.2020 . Войн Божинов, РЕГО: Интересът на България е Република Северна Македония да съществува като самостоятелна и независима държава 9| 2807 |13.12.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ