Реклама / Ads
3| 4260 |23.10.2023 НОВИНИ

Русия налива все повече пари във войната, но Украйна се грижи и за военните

.
Русия харчи все повече средства за войната си в Украйна, показват данни, събрани от британското разузнаване. Според предложения от Москва бюджет за догодина се предвиждат 68% повече средства за отбрана в сравнение с план-сметката за 2023 г. Същевременно преди дни украинският парламент прие на първо четене държавния бюджет за догодина, който също предвижда сериозни средства в сектор отбрана.
 

План-сметката на Русия - повече пари за войната, по-малко за образование

 

Данни на британското разузнаване показват, че си предвижда военните разходи да са в размер на около 6% от БВП. Средствата за образование и здравеопазване ще бъдат замразени. Това обаче на практика означава те да бъдат намалени поради инфлацията в страната.

 

Необходимо е да се увеличат средствата за медицинско обслужване на ранени войници и за плащания на семействата на загиналите, които стават все повече, посочват от британското разузнаване. Огромен брой войници, които бяха тежко ранени, в момента са инвалиди поради загуба на крайници - в 20% от случаите се е наложила ампутация. Тези ранени ще се нуждаят от медицински грижи през целия живот.

 

Продължаващото увеличаване на военните разходи вероятно ще подхрани инфлацията и ще принуди руското правителство да вземе трудни решения за това как да финансира войната, което вероятно ще увеличи финансовия натиск върху руския бизнес. 

 

Бюджетът на Украйна - пари за отбрана, но и за военните

 

Преди няколко дни Върховната рада (украинският парламент, бел. ред.) прие на първо четене проектобюджета за 2024 г. Основен приоритет са отбраната и сигурността, каза премиерът Денис Шмигал. По думите му повече от половината от всички бюджетни ресурси ще бъдат насочени към това - почти 1,7 трилиона украински гривни, предават от "Форбс". 


В началото на октомври Върховната рада на Украйна направи промени в държавния бюджет за 2023 г., като увеличи разходите на общия бюджетен фонд с 322,6 милиарда гривни. По-специално, разходите за сектора за сигурност и отбрана бяха увеличени с 302,6 милиарда гривни. От тях 224,5 милиарда са средства за изплащане на парична подкрепа на военнослужещите, а 78,1 милиарда са разходи за закупуване на специално оборудване, военно оборудване и осигуряване на храна за военните, заплащане на комунални услуги и други необходими разходи, обясниха от Министерство на финансите на Украйна, пишат от "Дойче веле". 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3985 |23.10.2023 12-годишно момче катастрофира в Търговищко, има пострадали . 6| 3927 |23.10.2023 Ню Йорк Таймс: САЩ поискаха от Израел да отложи сухопътната операция в Газа до освобождаването на заложниците . 14| 3954 |23.10.2023 Петков: Отмяна на дерогацията за “Лукойл” сега ще стресира пазара . 17| 4300 |23.10.2023 Премиерът Денков даде различен срок за плащане на данъка от "Лукойл" от ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads