Реклама / Ads
10| 2866 |27.03.2023 НОВИНИ

Русия обмисля да поиска компенсации заради взрива на “Северен поток”

.
Русия може да поиска обезщетение за щетите, нанесени при миналогодишните експлозиите по газопроводите ”Северен поток”. Тръбопроводите, които свързват Русия и Германия под Балтийско море, бяха взривени миналия септември като Москва определи случилото се като ”акт на международен тероризъм”.
 

"Не изключваме по-късно да бъде повдигнат въпросът за обезщетението за щети в резултат на експлозията на газопровода "Северен поток“, каза в интервю за РИА Новости Дмитрий Биричевски, ръководител на отдела за икономическо сътрудничество на руското външно министерство. 


По думите му западните страни се противопоставят на подготвената от Русия проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за независимо международно разследване на взривовете по газопровода. 


"Въпреки това възнамеряваме да продължим да настояваме за цялостно и открито международно разследване със задължителното участие на руски представители“, каза Биричевски.


Тръбопроводите "Северен поток“ бяха предназначени да доставят руски газ до Германия, въпреки че след нахлуването на Москва в Украйна преди година Берлин предприе стъпки за намаляване на зависимостта си от руски въглеводороди. 


Течовете в Балтийско море доведоха до вероятно най-голямото единично изпускане на вреден за климата метан, регистрирано някога, каза Програмата на ООН за околната среда. Западните страни, включително Германия, заявиха, че смятат, че взривовете са били умишлен акт, но отказаха да кажат кой според тях е отговорен.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия ще установи кой стои зад взривовете, преди да поиска обезщетение.


"Засега данните сочат, че такъв мащабен акт на саботаж и терористична атака срещу критична инфраструктура не би могъл да бъде извършен без участието на държавата и специални държавни служби. Виждате, че западните страни предприемат всички възможни мерки, за да прикрият този въпрос. Но Русия ще направи всичко възможно това да не се случи“, каза той.


В средата на март президентът Владимир Путин отхвърли като "пълни глупости“ обвиненията, че украинците може да стоят зад експлозиите, предполагайки, че отговорност може да носят от САЩ.


Руският лидер настоя, че САЩ са имали мотив да извършат атаката в Балтийско море миналата година, заявявайки, че искат да спрат доставките на евтин руски природен газ за Европа и да осигурят на континента по-скъп втечнен природен газ. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 3821 |26.03.2023 Топ пропагандистът на Путин цинично: Единствено в Русия се спазват човешки права . 12| 3733 |26.03.2023 Китай и Русия не създават военен съюз, уверява Путин . 37| 4727 |26.03.2023 Путин помпа мускули: Западът не можел да се мери с Русия . 11| 3308 |25.03.2023 Русия е помилвала 5 000 бивши престъпници за да се сражават в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads