Реклама / Ads
0| 3202 |22.07.2022 НОВИНИ

Руската прокуратура обясни за пръв път защо думата ”война” е забранена

.
Прокуратурата за първи път обясни в съда защо думата "война" е криминализирана в Русия от началото на инвазията и защо хората, които я използват, търпят наказания. Руската редакция на BBC попита адвокати какво мислят за аргументите на прокуратурата.

Тверският съд на Москва отхвърли иска на блогъра Дмитрий Полушин да признае незаконното блокиране на сайта Krasnews.com. По време на процеса, според телеграм канала на Network Freedoms, представител на руската Генерална прокуратура възрази срещу удовлетворяването на жалбата.

 

"По време на проверката беше установено, че на интернет ресурса системно се разполагат публикации, съдържащи недостоверна обществено значима информация относно провеждането на специална военна операция на територията на Украйна – думата "война" се споменава навсякъде в сайта“, каза прокурорът. каза Дмитрий Вагурин.

Първо, според него "обявяването на война предполага настъпването на правни последици със социално значение (мобилизация на населението, въвеждане на полицейски час и други)“. Второ, "ненадеждното представяне на същността на протичащата военна операция в Украйна с едновременното използване на термина "война“ е с повишена обществена значимост, тъй като участието на Руската федерация в пълномащабни военни действия ще засегне широк спектър от обществени интереси, както в социалната, така и в икономическата сфера“, заключи прокурорът.

 

Кои закони споменават думата "война"?

 

Концепцията за войната и нейните последици се съдържа в редица руски закони. Съгласно чл. 87 от Конституцията на Руската федерация, военно положение в страната се въвежда в случай на агресия срещу Руската федерация или непосредствена заплаха от агресия.

 

В закона на Руската федерация "За отбраната“ има чл. 18 "Положение на война". Той се обявява от федералния закон в случай на въоръжено нападение срещу Руската федерация, както и при необходимост от спазване на международните договори на Руската федерация (ако те предвиждат условия за влизане във войната). От момента на обявяване на военно положение или действителното начало на военните действия започва военно време, което изтича не по-рано от прекратяването на военните действия.

 

В Наказателния кодекс на Руската федерация в глава "Престъпления срещу мира и сигурността на човечеството“ има чл. 353 "Планиране, подготовка, започване или водене на нападателна война“. Планирането, подготовката или разгръщането на агресивна война се наказва с лишаване от свобода за срок от седем до петнадесет години. Воденето на нападателна война се наказва с лишаване от свобода за срок от десет до двадесет години.

 

В коментара към Наказателния кодекс, под редакцията на Генадий Есаков, се казва, че за квалификацията "разгръщане на агресивна война" няма значение дали войната е била обявена или не. Воденето на такава война трябва да се счита за пряко провеждане на военни действия.

 

Концепцията за агресивна война се прилага в руския Наказателен кодекс в съответствие с Резолюцията на Общото събрание на ООН от 14 декември 1974 г. В нея се посочва, че "агресивната война е престъпление срещу международния мир". В същото време акт на агресия "независимо от обявяването на война" ще се счита за нахлуване или нападение от въоръжените сили на една държава на територията на друга, всяка военна окупация и анексиране, бомбардиране или използване на каквото и да е оръжие от държава срещу територията на друга държава, изпращане от държава или от нейно име на въоръжени банди, групи, нередовни сили или наемници, които извършват действия на въоръжена сила срещу друга държава.

 

Какво казват юристите?

 

Съдилищата в Русия признават за фалшиво и "дискредитиращо армията" всяко използване на думата "война" и дори намек за такова използване във връзка с действията на Русия в Украйна.

 

"Войната" обаче е правен термин в съвременното международно право, тъй като "обявяването на война“ в света е невъзможно от средата на 20 век, обясни международният юрист Григорий Вайпан пред BBC. Международното право, каза той, забранява използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на друга държава. Позволена е само самозащита с уведомление за това до Съвета за сигурност на ООН. В същото време, дори и без обявяване на война, Русия участва в "пълномащабни военни действия“, смята юристът. Той допълни, че терминът "специална военна операция" не е дешифриран от руското законодателство.

 

Всъщност прокуратурата се позовава на факта, че в Русия не е въведено военно положение, което да позволява използването на мобилизация, комендантски час и изземване на имущество, каза пред BBC специалист по конституционно и наказателно право, пожелал да остане анонимен. Според него такива аргументи не работят по въпроса за законността на забраната за използване на думата "война". Забраната може да е само поради реална обществена опасност, категоричен е той.

 

"Ако съобщението, че държавата е във война, е обявено без формалните признаци на такова състояние, това е аналогично на фалшивия доклад за мини, свързан с фалшиви тревоги и всяване на страх. Подобно послание, както и нарушение на всяка абсурдна забрана, установена от закона, може да бъде законово признато за максимално административно нарушение, но не и за криминално престъпление", посочи още юристът. За криминализирането е необходимо да се признае фактът на настъпването на обществено опасни последици, но такива няма.

 

Според него аргументите на прокуратурата са "фалшиво-юридическо прикритие на произвола".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2459 |20.07.2022 Адв. Черногорски: Само КПКОНПИ може да противодейства на бездействието на съд и прокуратура . 0| 2879 |18.07.2022 Руската журналистка Марина Овсянникова е била задържана от полицията в Москва . 0| 2896 |16.07.2022 Докато в Украйна летят куршуми и падат бомби, руската информационна война се разраства в Източна Европа . 0| 2630 |14.07.2022 Йорданова: Гешев има право да критикува политиката. Ако иска да я промени - да напусне прокуратурата и да заповяда
Реклама / Ads