Реклама / Ads
4| 2743 |27.04.2023 НОВИНИ

Руските хибридни дейности: Във фокуса на форум за сигурността в ЕС и НАТО

.
Руските хибридни дейности бяха обсъдени на конференция, организирана от Софийския форум за сигурност. Експерти в областта дискутираха рисковете, пред които е изправена Европа в контекста на войната на Русия в Украйна. Основно предизвикателство е промяната в международната архитектура на сигурността.
 

“Русия използва всички хибридни действия, за да наложи визията си за световния ред”, заяви на откриването на събитието експертът и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов. 

 

Той призова за колективни действия срещу хибридните атаки и укрепване границата на НАТО. По думите му България е особено уязвима на пропагандата и хибридните атаки. 

Външният ни министър Йордан Милков съобщи за безпрецедентно увеличаване на руските хибридни атаки. 

 

“Русия използва пълен арсенал от хибридни атаки - инструментализиране на основните хранителни и енергийни доставки, засилване на пропагандата, насочена към вътрешно политическа дестабилизация, провокиране на недоволство, кибератаки”, посочи Милков

"Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси”, каза Милков. 

 

Позицията му рязко се разграничава с наратива на служебния премиер Гълъб Донев и президента Румен Радев. Позицията на служебното правителство е срещу изпращането на оръжия в подкрепа на Украйна - нещо, което не стана ясно от думите на външния ни министър. 

 

“Бъдещата архитектура на сигурността зависи от изхода на войната в Украйна. Трябва да запазваме териториалната цялост на Украйна, недопускане на връщане на сферите на влияние в Европа”, посочи Милков.

 

Енергийният шантаж на Кремъл

 

Енергетиката попадна във фокуса на дискусиите в един от панелите на форума. България трябваше да се справя с едностранното решение от страна на държавната компания “Газпром” да спре доставките на синьо гориво за страната ни. 

 

Илиян Василев коментира разликата в цените на борсите и на пазара и посочи категорично, че някой печели от търговията с газ и петрол. Василев заговори и за значението на Турция в енергийните доставки. Бившият руски дипломат посочи още, че дерогацията на България за руски петрол е проблем от гледна точка на времевата рамка.

 

Василев обаче подчерта още и липсата на работещи институции и структури за сигурност, както и независим главен прокурор, който да се бори с руското влияние у нас.

 

Борбата с дезинформацията

 

Основна тема на форума бе борбата с руската пропаганда и дезинформацията. В началото на дискусиите бе поставен проблемът с липсата на професионален профил на журналистите в областта на отбраната, както и липсата на комуникация между работещите в сферата на отбраната и медиите. 

 

Симона Велева от Съвета за електронни медии заговори мониторинга, който регулаторът осъществява по отношение на дезинформацията и пропагандата в контекста на войната на Русия в Украйна. Категорично посочи обаче, че мониторинговите доклади не са достатъчни и призова за нови правни инструменти, които да помогнат на медийния регулатор в борбата с дезинформацията. 

 

Велева предложи и въвеждането на други дефиниции, които да помогнат на регулатора да се бори с дезинформацията и даде за пример Молдова, където е приет закон, с който се въвежда понятието “дезинформация”. В него тя се определя като умишлено разпространяване на невярна информация, създадена с цел да навреди на лице, социална група, организация или националната сигурност.

 

В отговор на въпрос на ФрогНюз това не крие ли рискове от цензура и овладяване на медиите Велева посочи, че към въвеждането на подобни дефиниции трябва да се подхожда внимателно.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2867 |27.04.2023 Руслан Трад: Судан е проводник на руските интереси в Източна и Централна Африка . 2| 3106 |27.04.2023 Николай Милков: Вакуумът от експертиза по въпросите за сигурността отваря поле за зловредни хибридни влияния . 11| 3201 |22.04.2023 Киберпрестъпници, хактивисти и играчи от руските тайни служби заплашват уебсайтове в цяла Европа . 22| 3165 |22.04.2023 Руските щурмови части водят боеве в Западен Бахмут, ”Вагнер” се опасяват от възможна украинска контраатака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads