Реклама / Ads
24| 9329 |10.10.2010 НОВИНИ

Събарят незаконни палати, списъкът при премиера

.
Дворци до доказване...
Списък с над 3000 богаташки дворци, построени незаконно, вече бил готов и е на бюрото на премиера. Над 10 000 имота заснеха от въздуха данъчни от НАП в София, около столицата, край яз. Ивайловград, Пловдив, край морето и зимните курорти.
 

Част от тях ще бъдат съборени или иззети в полза на държавата. Причината е в съмнението, че немалка част от тях са построени незаконно. Не е ясно също дали въобще са плащани данъци и дали въпросните дворци съответстват на доходите на техните обитатели и собственици.

Натъкнахме се на случаи, където собствениците са се осигурявали на минималната работна заплата за страната, а са вдигнали имоти за милиони, съобщи шефът на НАП Красимир Стефанов.

„Възложил съм да ми дадат вариант от събаряне до конфискуване в полза на държавата. На държавна земя, толкова години, такива палати. Обяснението е само едно – това са хората, които са събирали пари и са давали на политическите партии. Затова указанията, които съм дал да ми намерят юридическа форма – или събаряне или конфискуване в полза на държавата“, коментира премиерът в Бургас. Той беше категоричен, че предложението къщите около язовира да се узаконят би означавало влизане в порочен кръг, според който всеки ще може да избира място където да си строи. Изказването премиерът направи по повод т.нар. „митничарско селище” край язовир Ивайловград.

Собственици на луксозни имоти са предприели безпрецедентна акция по спешно узаконяване на палатите си, съобщиха за Frognews.bg източници от МС. Подкупите за общински чиновници достигнали шестцифрени суми, за да издадат съответни документи и разрешителни. Известни адвокати също са хвърлени в битката. Ситуацията вдигнала няколко пъти размера на хонорарите.

В същото време Финансовото разузнаване, НАП, икономическа полиция и ДАНС са пуснати по следите на приказните строежи. Проверяват се и институциите, които са давали разрешителни за очевидно незаконни постройки.

Преди няколко години при подобна акция в Италия са конфискувани десетки замъци на мафиоти и незаконни постройки на богаташи, които не могат да докажат доходите си. Днес те са превърнати в домове за възрастни хора, в хотели, магазини и места за отдих.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4744 |08.10.2010 Б. Димитров: Волен не е разбрал думите на премиера . 25| 6672 |07.10.2010 Сестрата на премиера: Не разбирам лакомията на хората . 27| 5612 |04.10.2010 Кр. Каракачанов: С думите на премиера за Турция олекваме като държава . 8| 7455 |30.09.2010 Иван Костов на тайна среща с премиера?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads