Реклама / Ads
7| 2275 |18.07.2024 НОВИНИ

Съдът пита брата на Пепи Еврото дали представлява прокуратурата, или защитава Паскал

.
"Извинете, колега, вие прокуратурата ли представлявате?“ С тези думи съдия Галя Георгиева от Софийския апелативен съд (САС) се обърна към апелативния прокурор Емил Петров, който е брат на изчезналия бивш следовател Петьо Петров-Еврото.
 

Доскоро Петров беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура, но в края на юни Прокурорската колегия на ВСС го освободи по искане на и.ф. апелативния прокурор на София Емилия Русинова.





Днешната реплика на съдия Георгиева към Петров се случи по време на заседанието, на което САС трябва да реши окончателно дали да разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест (ЕЗА) за сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал, който е сред обвиняемите за аферата в митниците. Поводът за репликата на съдия Георгиева стана позицията на прокурор Петров, който заяви, че ЕЗА не трябва да бъде издавана, съобщава Lеx.bg.

 
В понеделник градският съд разреши на държавното обвинение да издаде ЕЗА за Паскал с мотив, че има достатъчно събрани доказателства за участието му в схемата и той може да се укрие, но защитата му обжалва определението.

 

Днес пък прокурор Петров изненадващо реши да подкрепи жалбата на адвоката на Паскал, съобщи „24 часа“. Той каза, че споделя много от доводите на защитата, включително за допуснати процесуални нарушения. По думите му, обвинението и искането за ЕЗА са бланкетни.

 

„Не работим с думи, а с доказателства. Четейки този съдебен акт, на мен не може да ми стане ясно какви са доказателствата и защо на това лице трябва да му бъде издадена ЕЗА. Как се извежда изводът, че той ще се укрие? На 4 април е обвинен, на 5-и вече го търсят в чужбина. Как се направи изводът, че това лице не е в България?“, заяви в съда Петров, след което и съдия Георгиева го попита коя страна представлява.

 

Той обаче подчерта, че Николов е напуснал България още на 15 март – близо три седмици преди акцията на ДАНС и антикорупционната комисия, което показвало, че не е опитвал да избяга.





„Хубаво, че няма доказателства, че се лекува, но такива доказателствени искания направени ли са? Не. Следователно как можем да сме сигурни, че не е вярно, че се лекува“, продължи Петров. Адвокатката на Паскал пък обясни преди това, че Николов е казал, че ще се лекува извън Европа и напуснал Гърция на 15 март.

 

Очаква се произнасянето на съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2367 |18.07.2024 Как руските пропагандисти разказаха за опита за убийство на Тръмп? . 0| 2189 |18.07.2024 Германската полиция закопча 9 заподозрени членове на крайнодясна група . 1| 2220 |18.07.2024 Екстремни жеги ще засягат България все по-често и силно . 2| 24809 |18.07.2024 Димитър Куманов за ФрогНюз: Масово може да започнат да палят гори, за да освобождават земя за други цели. Предложихме мярка - отхвърлиха я

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads