Реклама / Ads
2| 2951 |05.10.2022 НОВИНИ

ЕС е съгласен да наложи таван на цената на петрола в нов план за санкции срещу Кремъл

.
Рамково споразумение за нови санкции срещу Русия заради войната й в Украйна са постигнали в Европейския съюз, твърдят седем дипломати. Те включват и ограничаване цената на руски петрол - въпрос, по който в Брюксел имаше разминавания.
 

Схемата на споразумението от вторник беше договорена в залата на среща на посланици, които се очаква да одобрят окончателния вариант на текста в сряда, казаха дипломатите, говорейки при условие за анонимност пред брюкселското издание "Politico".


Проектомерките предвиждат правното основание за тавана на цените, който беше предварително договорен от страните от Г-7. Все още няма решение относно действителната цена или ценовия диапазон на бъдещата горна граница, въпреки че САЩ предполагат, че това ще стане след седмици.


Проектът споменава система от мониторинг от страна на ЕК, при който ще се оценяват практиките за заобикаляне на санкциите - например смяната на флага на плавателни съдове при транспортирането на суровини. 


Пакетът също има за цел да удари руската стоманодобивна индустрия и да лиши армията на Кремъл от ключови технологии. Той включва повече мерки срещу лица, подпомагащи военните усилия на руския президент Владимир Путин. Той също така забранява на граждани на ЕС да участват в управителните съвети на руски държавни предприятия.


Това ще бъде осми пакет от санкции срещу Кремъл. Той бе предложен от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица, след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на четири украински региона и заплаши с употреба на ядрено оръжие. 


Редица държави от ЕС изразиха загриженост относно новите мерки, особено относно тавана на цената на петрола, и подробностите все още трябва да бъдат изяснени в писмена форма.


Откакто инвазията започна през февруари, военният сандък на Кремъл набъбна от десетки милиарди евро от продажби на изкопаеми горива в Европа, въпреки че правителствата на ЕС засилиха усилията си да се отдалечат от руската енергия.


Забраната за повечето внос на суров петрол от Русия ще влезе в сила през декември, а последният план за санкции се основава на тези мерки. Вносът на въглища вече е преустановен, а доставките на газ от Русия за Европа са сериозно прекъснати

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3043 |05.10.2022 ЕС все по-близо до решение за таван на цената на руския петрол . 4| 2742 |01.10.2022 Русия наложи вето на резолюция на ООН, в която се осъждат референдумите в четири украински региона . 0| 2695 |27.09.2022 Блумбърг: ЕС ще отложи решението за таван на цените на руския нефт заради разногласия . 0| 2714 |20.09.2022 Експерти: България няма да е ощетена, ако ЕС наложи таван на приходите от ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads