Реклама / Ads
1| 2871 |19.10.2022 НОВИНИ

Сайтът Axios: Украйна е поискала противовъздушна отбранителна подкрепа от Израел

.
Източник: БГНЕС
Украйна официално е поискала противовъздушна отбранителна подкрепа от Израел. През последните дни Киев засили призивите за израелска помощ, след като съобщи за множество руски удари с помощта на ирански „дронове-камикадзе” Шахед-136.
 

От Израел са разработили методи за откриване и сваляне на този вид дронове, тъй като не са в приятелски отношения с Иран. В писмо се посочва, че Украйна е "силно заинтересована да получи от Израел във възможно най-кратки срокове отбранителни системи, по-специално: Iron Beam, Barak 8, Patriot, Iron Dome, David Sling, Arrow interceptor и израелска подкрепа за обучение на украински оператори на тези системи за отбрана", допълва БНР, като цитират сайта.

 

Някои от системите като Iron Beam все още не функционират, а други, като Patriot, са произведени в Съединените щати.

 

Израелският министър на отбраната Бени Ганц каза, че Израел няма да предостави оръжейни системи на Украйна. Позицията на Ганц е в резултат на предупрежденията на Русия, че ако Израел Тел Авив възнамерява да снабдява Киев с оръжие, това ще повлияе негативно на дипломатическите отношения между Москва и Тел Авив.

 

Бени Ганц посочи, че страната му иска да помогне на Украйна по време на войната й с Русия, но настоя, че няма да предостави оръжия.

 

Израел предложи да помогне на украинците да разработят предупреждения за цивилни под въздушна атака, сигнализирайки смекчаване на политиката си на невоенна намеса, след като Киев призова за контрамерки срещу ирански дронове, използвани от Русия.

 

Въпреки че осъди руската инвазия, Израел ограничи подкрепата си за Украйна до хуманитарна помощ, позовавайки се на желанието за продължаване на сътрудничеството с Москва за опустошената от война съседна Сирия и загриженост за благосъстоянието на голямата еврейска общност в Русия.

 

Паралелно с прихващачите, които могат да свалят приближаващи въздушни заплахи, Израел разполага с високотехнологична радарна мрежа, която включва сирени или сигнали за мобилни телефони, за да предупреди гражданите да се прикрият.

Подобни технологии за ранно предупреждение може да бъдат предложени на Украйна, каза говорител на Министерството на отбраната на Израел.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3199 |19.10.2022 Руският генерал Армагедон /Суровикин/ призна за настъплението в Украйна в Херсон . 0| 2787 |19.10.2022 Украйна обяви Чечения за окупирана от Русия територия . 1| 2799 |19.10.2022 Корнелия Нинова: Ние сме против да се даде оръжие за Украйна . 7| 4199 |18.10.2022 Столтенберг: НАТО ще даде на Украйна стотици системи за борба с дронове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads