Реклама / Ads
2| 6522 |10.07.2009 НОВИНИ

Самотата у Дебелянов извика УРА у кандидат-студентите

.
В трепетно очакване. Източник: Неделчо Хазърбасанов
Сравнение между цитати от Елин Пелин и Н. Вапцаров пък е алтернативата.
 


От 15-те приготвени предварително теми тази сутрин в СУ "Св. Климент Охридски" студентът Цветан Пейчев от Перник изтегли "Самотата в поезията на Димчо Дебелянов".


Гръмко "ура" предизвика сред повечето от кандидат-студентите тази формулировка, пребледнелите от ужас лица се брояха на пръсти.



Сравнение между два цитата е темата за разсъждение под формата на есе за онези от кандидат-студентите, които имат перо и повече знания. Това са: "Как ще живеем, ако не гоним измамата" от разказа "Мечтатели" от Елин Пелин и "Да знаеш ти живота как обичам и колко мразя празните химери" от стихотворението "Писмо" на Н. Й. Вапцаров. Този съпоставителен анализ се избира от далеч по-малко кандидати за елитното ни висше учебно заведение.



Изпитът по БЕЛ е най-масовият в СУ "Климент Охридски", на него тази година се явяват 2428 кандидат-студенти. Самотата у Дебелянов е изключително конкретно зададена тема, но тя не трябва да се разглежда само като индивидуално усещане и не бива да се пише клиширано, обявиха пестеливо експертите пред Frognews.bg, за да не дават насоки, преди да е приключил изпитът.

Ето и първите емоции сред развълнуваните кандидатстудентски роднини:

Генка Атанасова
Мисля, че моята кандидат-студентка ще се справи, въпреки, че повече разчиташе на романите на Димитър Димов „Тютюн” и на Талев – „Железният светилник”.

Петър Вълканов
Дъщеря ми въобще не очакваше това. Надяваше се на Алеко Константинов.

Тоско Върбанов
Синът ми е най-подготвен точно по Димчо Дебелянов.

Людмила Иванова
Преподавател съм от 30 години във ВТУ и сега се чувствам различно от другата страна – на очакващ кандидат-студентка. Искам първо да ви споделя, че съм против изцяло провеждането на този изпит. Фунията трябва да се обърне – повече допуснати студенти, а вече след това да се отсяват, от самия университет. Смятам, че моята кандидат-студентка ще се справи с Дебелянов, поезията като цяло й е любима. От друга страна, тя е във възраст на мечти и химери, така че би могла да пише и по сравнението между Елин Пелин и Никола Вапцаров. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4673 |07.08.2008 Опозицията не знаела как да предизвика и проведе бойкота, смята НДСВ . 12| 4796 |23.07.2008 Опозицията внесе вота на недоверие, „Южен поток” предизвика скандал . 3| 4660 |03.07.2008 Взривът предизвика гъба над София. Снимките - ТУК . 5| 5302 |09.06.2008 Симеон: Силният екип преодолява всякакви предизвикателства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads