Реклама / Ads
3| 3114 |10.03.2023 НОВИНИ

ЕС се съревновава със САЩ по субсидии за зелени проекти

.
ЕС прие подобно на САЩ субсидиране на зелени проекти Източник: БГНЕС
Брюксел разчисти пътя за надпревара със субсидии за жизнено важни технологии със Съединените щати, позволяващ на Европейския съюз да предостави равностойни по размер на американските многомилиардни помощи за опазване на околната среда.
 

Огласеният на 9 март от Европейската комисия “основен ремонт” на законодателството ще обоснове за първи път предоставянето на мащабно публично финансиране на зелени проекти.

 

Мерките ще позволят на държавите от блока да вкарват милиарди евро за производство на слънчеви панели, батерии за електрически автомобили, вятърни турбини, системи за електролиза и помпи за отопление.

 

ЕС бърза заради американския Закон за редуциране на инфлацията (IRA) – пакет, съдържащ субсидии и данъчни кредити за 369 млрд. долара за технологии за чиста енергия, пише Банкерь.

 

Опасенията, че европейски компании ще бъдат подмамени отвъд Атлантика от тези американските стимули се засилиха след решението на най-големия европейски производител на коли “Фолксваген” да отмени изграждането на планирания завод за батерии в Източна Европа и да го построи в Северна Америка.

 

Мениджърите на компанията очакват да получат 9-10 млрд. евро от IRA и от други американски програми за целия период на експлоатация на предприятието.

 

Европейският план за субсидии бе обявен преди срещата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън във Вашингтон, която, според програмата на Белия дом, трябва да започне в 21 ч. българско време на 10 март.

 

Режимът за държавни помощи на ЕС, който еволюира през последните 60 години, е предназначен да не допуска скъпи надпревари за субсидии, които противопоставят една страна членка на друга.

 

Той бе облекчен значително по време на финансовата криза и на пандемията, за да даде възможност за голяма публична подкрепа за стопанствата от общността. Някои юристи се опасяват, че последните мерки, които Брюксел определя като “временни”, ще бъдат доста скъпи за обществото.

 

Указанията за държавна помощ все пак включват и някои условия.

 

Брюксел ще позволи на държавите от ЕС да ползват тези субсидии до степен, при която проектът би бил финансово жизнеспособен в Европа – мярка, за пресичане на възможността държавните пари да надуват печалбите на компаниите.

 

Всяко искане за “съответствие” на американските стимули трябва да бъде от страна-членка от по-беден регион или от група от три държави, в която поне две са от по-слабо развит регион.

 

Това условие бе поставено след критиките от държави от Южна и Източна Европа, че с облекчаването на нормативите за държавна помощ ЕК на практика позволява на по-богатите страни от общността, най-вече Германия и Франция, да субсидират стопанствата си за сметка на другите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3015 |09.03.2023 Европейски компании се насочват към САЩ заради щедрите субсидии? . 3| 3054 |08.03.2023 Българските земеделци да получават равни субсидии с европейските си колеги . 25| 17616 |28.11.2022 Хунта? Докато идиоти размахват флашки и кодове, "зеленият чорап" стана символ на властта . 1| 2947 |17.11.2022 Електромобилите у нас вече ще са със зелени регистрационни табели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads