Реклама / Ads
7| 3130 |30.09.2022 НОВИНИ

САЩ удря Русия с още санкции

.
Джо Байдън
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че анексирането на още украински земи от Русия е ”опасна ескалация” на конфликта в ущърб на глобалната икономика и развиващите се държави.
 

"Искам да подчертая, че така наречените референдуми в окупираните региони бяха проведени по време на активни бойни действия и противоречие с украинската конституция. Те не могат да бъдат наречени истинско волеизявление на народа и, ако Русия реши да изпълни намеренията си, ще застраши още повече шансовете за мир", каза Гутериш снощи, цитиран от БНР.

 

А днес, само час след като Владимир Путин подписа документите за анексиране на източните и южните украински покрайнини, финансовото министерство на САЩ публикува нов санкционен списък с над 900 руски и беларуски лица и компании, сред тях Елвира Набиулина и други лица от ръководството на руската централна банка.

Държавният секретар Антъни Блинкън заклейми опита на Русия да промени "чрез измама" международно признатите граници на Украйна.

 

"САЩ искат много ясно да заявят позицията си, че никога, никога, никога няма да признаем претенциите на Русия по отношение на суверенната територия на Украйна", каза снощи американският президент Джо Байдън.

Европейският съвет декларира, че "никога няма да признае незаконните референдуми, нагласени от Русия като претекст за допълнително накърняване на независимостта и суверенитета" на Украйна.

 

Агенция Ройтерс съобщи, че страните-членки на Европейския съюз са постигнали предварително съгласие за следващия, осми пакет  санкции срещу Руската федерация.

В отговор на ядрените заплахи и мобилизацията, разпоредена от Москва, Еврокомисията предлага да се разшири списъка от санкционирани лица и да се ореже още повече износа на технологии за Русия.

 

Осмият пакет съдържа и допълнителни ограничения върху руския износ, както и стъпки към ограничаване на износа на руски петрол.

 

Тези предложения са били одобрени днес от посланиците на 27-те страни. Окончателно одобрение се очаква на срещата на европейските лидери идната седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2807 |30.09.2022 Песков потвърди: Всеки опит за връщане на анексираните от Русия територии ще е “акт на агресия” . 0| 2721 |30.09.2022 САЩ обвиниха руския олигарх Олег Дерипаска в нарушаване на санкциите . 5| 3137 |30.09.2022 Проф. Слатински: Бункерският Цар Плъх превърна Русия в псевдодинозавър . 1| 2754 |30.09.2022 „Файненшъл таймс“ и „Гардиън“ коментират анексирането от Русия на украински земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads