Реклама / Ads
0| 3055 |22.05.2022 НОВИНИ

Съветник на Зеленски: Правенето на отстъпки ще се обърне срещу Украйна

.
Горящият Киев
Правенето на отстъпки ще се обърне срещу Украйна, защото Русия ще удари по-силно след евентуална пауза в боевете. Това каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.
 

"Войната няма да спре, след каквито и да било отстъпки. Тя просто ще бъде поставена на пауза за известно време", каза съветникът в интервю за Ройтерс от намиращата се под силна охрана президентска канцелария, където някои от прозорците  и коридорите са защитени от торби с пясък.

 

"След известно време, с подновена интензивност, руснаците ще засилят въоръжението, бойните си сили, ще поправят грешките си, ще модернизират силите си, ще уволнят много генерали. И ще започнат нова офанзива, дори по-кървава и широкомащабна", каза Подоляк.

 

Той отхвърли като "много странни" призивите  на Запад за спешно прекратяване на огъня, което ще остави руските сили на териториите, които са окупирали в Източна и Южна Украйна.

 

"Руските сили трябва да напуснат страната и само след това подновяването на мирния процес ще стане възможно", каза съветникът.

И двете страни в конфликта признават, че мирните преговори са в застой. Всяка от тях обвинява другата за това.

 

Украинските власти казаха, че руските сили са убили седем цивилни в частта от Донецка област, която е под руски контрол, предаде ДПА.

 

Само в град Лиман са били убити трима души, написа в Телеграм управителят на Донецка област Павло Кириленко. И допълни, че още е седем души са били ранени, каза управителят и добави, че "всеки военнопрестъпник ще бъде наказан".

Той не уточни при какви обстоятелства е станало това.

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с италианския премиер Марио Драги и е подчертал пред него важността на налагане на още санкции на Русия и деблокирането на украински пристанища, предаде Ройтерс. Зеленски добави в Туитър, че е благодарил на Драги за "безусловната му подкрепа" за кандидатурата на Киев за член на Европейския съюз.

 

Сред пленените от руските сили украински войници от завода "Азовстал" в Маруипол има 78 жени, каза в ефира на руското телевизионно предаване "Соловьов Live" лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин, цитиран от ДПА. Той допълни, че по предварителна информация сред пленените войници има и чужденци, но отказа да уточни колко са те.


Те са имали достатъчно храна и вода, а също и боеприпаси. Проблемът им е бил липсата на лекарства, каза Пушилин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3324 |21.05.2022 Зеленски: Русия да плати за всеки разрушен дом, училище и болница . 0| 4029 |16.05.2022 Столичният градски транспорт струва повече от целия транспорт на държавата, призна общински съветник . 0| 3261 |15.05.2022 Президентът Радев не бил опозиция, а коректив, твърди негов съветник . 0| 4021 |15.05.2022 Володимир Зеленски: Стъпка по стъпка караме окупаторите да си тръгнат от Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads