Реклама / Ads
2| 4863 |09.10.2022 НОВИНИ

Сексагинта Приста, римското пристанище на 60-те кораба, посреща лусорията „Живият Дунав“

.
Днес реплика на римски кораб, тип лусория, ще акостира на Понтон 10 в Русе. Международният екипaж, състоящ се от гребци от 7 държави, ще бъде посрещнат от представители на Община Русе. За всеки участник ще бъдат осигурени опознанателни дипляни и тематични подаръци. В понеделник Общинският Туристически център е подготвил за гребците пешеходен тур с местен екскурзовод.
 

При възможност и добро време римският кораб ще бъде изпратен във вторник от Биг Бенд Русе около 9 часа.

 

Събитието е част от 3-месечен свързващ круиз по река Дунав по проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Българските партньори по проекта са Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Националният туристически клъстер „Български пътеводител“ и Центърът за интерпретиране на наследството.

 

Римската лусория носи името „Danuvina Alacris” („Живият Дунав“) и е изградена в рамките на последните две години от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия). Дълга е 18 м и е пресъздадена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники.

 

Пътешествието на лусорията започна през юли 2022 г. в гр. Инголщадт (Германия) и ще завърши в края на октомври в Румъния. Проектът съчетава римската история по бреговете на Дунав със самия Дунав, който е бил основен свързващ път през цялата Римска античност; сближава и римското минало с 21-ви век и го прави осезаемо – с реконструкция на късноримски дунавски патрулен кораб, чието плаване по Дунав свързва всички партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепя устойчивия културно-исторически туризъм.

 

За актуална информация относно плаването на римската лусория в България следете Фейсбук страницата на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ (https://www.facebook.com/adodunav) и Фейсбук събитието „Римската лусория „Danuvina Alacris” в България (https://www.facebook.com/events/426396172795258).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5137 |09.10.2022 Легендарният вратар на Реал Икер Касияс: Аз съм гей! . 5| 9056 |09.10.2022 Демократична България: Не може цяла Европа да има обща твърда позиция, а Румен Радев да е най-умният . 5| 15951 |09.10.2022 Проф. Дичев: Борисов е дълбоко нечестен, протяга ръка към ПП, а казва, че са некадърници . 1| 4346 |09.10.2022 Кирил Кадийски: Футбол в Софийско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads