Реклама / Ads
1| 5357 |10.07.2017 НОВИНИ

Сергей Станишев: Липсата на кохезионна политика ще e смъртоносна за ЕС

.
Кохезионната политика е в основата на функционирането на Европейския съюз. Това заяви председателя на ПЕС Сергей Станишев на специална конференция на политическото семейство в Брюксел, предаде пратеник на Frognews.
 

"За последните 30 години кохезионната политика на Европейския съюз се доказа като успешна. Ще дам само няколко примера. За последната финансова рамка, благодарение на кохезионната политика в държавите от ЕС, са разкрити над 1 млн. нови работни места. Над 6 млн души имат достъп до чиста питейна вода, благодарение на финансираните проекти. Многобройни са примерите с ремонтиране и развиване на болници и учебни заведения", обясни Станишев.

По думите му едва ли има човек в Европейския съюз, който не може да се сети за положителен пример от проекти, финансирани с кохезионни средства. Станишев все пак изтъкна, че въпреки успеха си, тази политика е заплашена.

"Трябва да се противопоставим на консервативните политици, които искат спиране на средствата за развиващите се райони. Тези региони имат нужда от кохезионната политика, за да се намали неравенството между различните държави в ЕС", допълни Станишев.

Според него трябва да се подобрят и самите инструменти на кохезионната политика. Той даде за пример Европейския инвестиционен фонд, който е добра инициатива, но финансира прекалено ограничен брой проекти. "Някои държави получават много, а други съвсем малко", заяви Станишев.

Според президентът на ПЕС една от най-важните борби е срещу убеждението, след 2020 г. "ЕС ще спре да инвестира в държавите. Много хора приеха тази теза и това е сериозен проблем. ПЕС ще продължи да се бори срещу тази идея, тъй като тя ще е, смея да заявя, смъртоносна за Европейския съюз", допълни Станишев.

По думите му не трябва да се допуска разделяне на Европа на две скорости, нито да се налага мнението, че националните държави могат да се справят по-добре от ЕС.

Думите на Станишев бяха потвърдени и от еврокомисаря по регионалната политика Карина Крецу, която участва в конференцията.

По думите й кохезионната политика на ЕС е важна, тъй като е пряко свързана с нови инвестиции и нови работни места. Освен това тя позволява на всеки, независимо къде живее, да има равни възможности с останалите европейци.

"Затова аз, като еврокомисар по регионалната политика, ще продължа да работя за преодоляване на тези различия", допълни Крецу.

Михаил Кръстев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7168 |20.06.2017 Експерти: Липсата на реформа ще отвори ниша за партия на Слави . 4| 5665 |11.06.2017 Станишев: На срещите в БНБ и президентството БСП отстоя стабилността на банковата система и защити спестяванията на хората . 4| 5452 |06.06.2017 Станишев: Участието на националисти във властта е проблем за България . 1| 5043 |05.06.2017 Станишев: България трябва да се бори да бъде в ядрото на ЕС, а не в периферията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads