Реклама / Ads
16| 3463 |05.04.2023 НОВИНИ

Шаламанов: Влизането на Финландия в НАТО ще подейства отрезняващо на Кремъл

.
Източник: личен архив
Tова, което означава влизането на Финландия в НАТО е важно в поне три измерения. Това каза за ”Фокус“ Велизар Шаламанов – бивш министър на отбраната.
 

"Първо, че явно НАТО се възприема като най-важната, най-солидната гаранция за сигурността на една страна. Второ, означава че НАТО расте, а когато една организация расте, тя става по-способна и устойчива. И на трето място, приемането на Финландия е особено важно, тъй като това означава повече сигурност в крайния север и добавяне на една високотехнологична нация. А именно технологиите са голяма част от новите инструменти, които ще гарантират сигурността в бъдеще“.

 

Влизането на Финландия в НАТО надявам се, че ще подейства отрезняващо върху Кремъл, тъй като тяхната погрешна стъпка да нахлуят в Украйна като начин да ограничат разширяването на НАТО, да разединят Европа, да разделят Европа от Америка, даде точно обратният резултат – Европа и Америка са по-близко, отколкото преди войната, смята Шаламанов.

 

"Европа е по-единна и НАТО се разширява със страна, която има по-дълга граница с Русия, отколкото самата Украйна“. Заплахите никога не са водили до добри решения, още повече ядрени заплахи, допълни Шаламанов.

 

"Това по-скоро е признак на слабост, на безизходица и всъщност създава допълнителни рискове за сигурността, включително и на Беларус, която не е най-стабилната страна в Европа. Разполагането на ядрени оръжия на нейна територия едва ли ще я направи по-стабилна.

 

Докато предложението от страна на НАТО винаги е било сътрудничество, партньорство и Русия беше част от едно много сериозно партньорство с НАТО, от страна на Русия виждаме единствено заплахи, агресивна реторика, дезинформация, пропаганда“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3035 |05.04.2023 Сана Марин се оттегля от лидерския пост в партията на социалдемократите във Финландия . 17| 3883 |04.04.2023 Кремъл заплаши с контрамерки след приемането на Финландия в НАТО . 4| 2930 |04.04.2023 Флагът на Финландия бе издигнат на тържествена церемония в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел . 6| 3818 |04.04.2023 Шойгу отговори на Столтенберг: Присъединяването на Финландия към НАТО повишава риска от конфликт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads